Edilii beiușeni doresc amenajarea unei piste de biciclete care să lege urbea de cartierul Delani și, în acest scop, au început defrișarea vegetației spontane de pe terenul aferent și ecologizarea lui. În plus, Primăria și Ocolul Silvic „Codrii Beiușului” au organizat plantarea unei perdele de arbori care să delimiteze porțiunea de pistă de la marginea orașului până la Pădurea Delani, ocolul silvic menționat asigurând puieții de molid pentru această acțiune.

Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Ocolul Silvic Beiuș s-au alăturat demersului administrației locale.

Astfel, luni, peste 120 de elevi de la cele două unități școlare menționate, cărora li s-au alăturat viceprimarul Dragoș Balog și câțiva consilieri locali, cu toții coordonați de specialiști din cadrul Ocolului Silvic „Codrii Beiușului”, au plantat perdeaua viitoarei piste de biciclete, în paralel desfășurând și o amplă acțiune de curățare a Pădurii Delani. Șerban Dan, consilierul primarului municipiului Beiuș, ne-a oferit detalii despre acțiunea de luni, dar și referitoare la proiectul pistei de biciclete:

„Astăzi, am avut o dublă acțiune: împreună cu Ocolul Silvic «Codrii Beiușului», am organizat o acțiune de plantare a aproximativ opt sute de puieți din specia molid, pe două rânduri de câte patru sute de metri fiecare. Ca ajutoare i-am avut pe elevii de la profilul Silvicultură din cadrul Colegiului Tehnic «Ioan Ciordaș», pe alți colegi de-ai lor și pe cei de la Liceul Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș», care, sub supravegherea atentă a personalului de specialitate de la Ocolul Silvic «Codrii Beiușului», au dus la bun sfârșit activitatea de plantare. Trebuie să-i menționăm și pe cei de la Ocolul Silvic Beiuș, mulțumindu-le și lor pentru ajutor! Primăria deține acest teren, un teren degradat, după cum se poate vedea. Anul trecut am început curățenia, am defrișat toată zona, iar săptămâna trecută am reușit să aducem să îndepărtăm vegetația existentă, astfel încât terenul să fie pregătit pentru plantare. În viitor, între cele două rânduri de molizi, sperăm să amenajăm o pistă de biciclete. Am organizat și o acțiune de ecologizare în Pădurea Delani. Din păcate, cu toate că efectuăm acțiuni de acest gen aproape lunar în zona menționată, gunoaiele reapar! Apelez la toți cei care trec prin zonă să nu mai lase gunoaie prin pădure, să nu mai arunce mizerii din mașini pe marginea drumului! Din păcate, am strâns din nou o cantitate impresionantă, în jurul a 50 de saci de gunoaie, PET-uri, doze de bere și altele. Mulțumesc directorilor de școli pentru implicare și în special elevilor pentru mobilizarea lor; am avut în jur de 120 de copii participanți la această acțiune!”

Cât îi privește pe elevii implicați în acțiunea de plantare de luni, 28 martie, aceștia au fost încântați de inițiativa Primăriei și au făcut un apel la cei care taie ilegal arbori să înceteze, deoarece agravează deteriorarea solului și încălzirea globală.