De-a lungul anilor „piața de second” din Beiuș s-a transformat într-un comerț stradal pe cât de inestetic și deranjant, pe-atât de ilegal. Nici foștii edili, nici administratorii pieței beiușene nu au reușit să reglementeze acest tip de negoț și să-i dea o față civilizată.

 

Aceștia au închis ochii atunci când așa-zișii comercianți își întindeau mărfurile direct pe asfaltul aleilor sau chiar al străzilor din proximitatea pieței agroalimentare, de fapt pe domeniul public, blocând chiar accesul beiușenilor la gospodăriile proprii și lăsând, la plecare, gunoaie și acele „mărfuri” a căror reîmpachetare și transport ar fi costat mai mult decât făceau.

Din fericire, eforturile concertate ale Primăriei, ADP și Poliției Locale au mutat acest comerț, îndoielnic și prea puțin igienic din cauza modului în care era practicat, din preajma zonelor de unde beiușenii își cumpără multe dintre alimentele de zi cu zi sau își scot copiii la joacă.

Nu înseamnă însă că vânzarea de mărfuri second hand este în sine problematică; dacă este practicată în condiții legale, aceasta nu este decât încă o formă de comerț care poate aduce beneficii atât persoanelor implicate direct în relația vânzător-cumpărător, cât și comunității în ansamblul ei, prin taxele achitate de practicanții săi. În acest punct au intervenit Primăria și Administrația Domeniului Public, firma de gospodărire locală asigurând condiții optime pentru desfășurarea comerțului cu mărfuri la mâna a doua. Detalii ne-a oferit chiar directorul ADP Beiuș, Călin Ardelean: „Referitor la Piața Obor, aș spune că ADP s-a preocupat să ofere municipiului Beiuș un spațiu funcțional, organizat astfel încât să satisfacă atât nevoile comercianților, cât și pe ale cumpărătorilor. Au fost amenajate sectoare distincte – Bazar, Cereale, Cherestea – în incinta Oborului, platoul betonat a fost curățat, fiind trasate și alocate locuri unde comercianții din sectorul „Bazar” își vor putea desfășura activitatea. Totodată, a fost renovat grupul sanitar din incinta pieței, a fost zugrăvit gardul împrejmuitor și se curăță platforma interioară de resturile vegetale colectate de la cetățeni și depozitate acolo”.

Și programul de desfășurare a pieței de mărfuri second hand a fost riguros reglementat, mai declara directorul Călin Ardelean: „Avem în plan ca miercurea să organizăm, în incinta Pieței Obor, comerț cu produse second hand și nu numai, probabil din prima zi de miercuri a lunii septembrie.

Pentru început, programul va fi de la ora 6.00 la 14.00, dar acesta poate fi modificat în funcție de necesități, de cerințele comercianților, după ce vom vedea și afluxul de comercianți și cumpărători.

Cât privește piața de produse tradiționale, specifice comerțului din Obor, aceasta va rămâne joia, așa cum o știe toată lumea din zona Beiușului˝.