În perioada 5-6 mai, Fundația „Cireșarii” a organizat cea de-a patra ediție a Concursului de cultură generală „Evrika”.

Detalii despre evenimentul educațional menționat ne-a oferit chiar organizatorul concursului, Adrian Cioban:

„Este un concurs de cultură generală organizat de Fundația «Cireșarii», în parteneriat cu Biserica Creștină «Sfânta Treime», Regia Autonomă Monetăria Statului și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Suntem la ediția a IV-a. Avem patru materii – Istorie, Geografie, Limba română și Matematică, avem câte trei seturi de întrebări pentru fiecare concurs, 16 întrebări pe rundă, adică patru întrebări din fiecare materie. Am constatat că participanții s-au descurcat bine, i-am văzut destul de motivați, probabil și datorită premiilor. Avem premii destul de consistente, avem premii frumoase de la partenerii noștri de la Monetăria Statului, avem premii foarte frumoase din partea Fundației «Cireșarii»: 400 de lei pentru fiecare concurent care câștigă premiul I, 250 de lei pentru cei care obțin premiul II și 150 pentru ocupanții locului III. În plus, pe durata concursului, avem o tombolă prin care oferim zilnic cinci premii de 100 de lei fiecare. La acestea se adaugă medaliile din partea Monetăriei Statului. Sunt premii frumoase și multe!”

Interlocutorul nostru a mai declarat că „scopul concursului este de a aduce elevii împreună, de a-i motiva să gândească, să lucreze în echipă, să treacă dincolo de limitele care sunt impuse în societate”.

Desfășurat pe două secțiuni – gimnaziu (în 5 mai) și liceu (6 mai), concursul „Evrika” a aliniat la start șapte echipaje formate din elevi de gimnaziu și patru din liceeni. La întrecerea elevilor de gimnaziu, au participat echipaje ale următoarelor unități de învățământ: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, toate din Beiuș, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei și școlile gimnaziale din Remetea și Roșia. În cea de-a doua zi de concurs, dedicată liceenilor, s-au întrecut patru echipaje, care au reprezentat Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Colegiul Naţional „Avram Iancu”.

În urma unei competiții strânse, unde toți participanții au trăit o experiență unică, la secțiunea „Liceu” victoria le-a revenit celor de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, în timp ce echipajul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” s-a impus la „Gimnaziu”.

La final, Adrian Cioban, organizatorul celei de-a patra ediții a Concursului de cultură generală „Evrika”, a declarat că evenimentul a fost o reușită și că există posibilitatea transformării acestuia într-unul de nivel național.