La finele anului trecut, primarul Gabriel Popa anunța că Beiușul va fi centru zonal de vaccinare și că autoritățile locale vor amenaja două spații dedicate acestei activități, unul la Sala Mare a Primăriei și altul la sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, ambele fiind propuse de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), prin antemăsurători.

Joi, 7 ianuarie, la Beiuș s-au deplasat senatorul Gheorghe Carp și Mihai Jurcă, administratorul public al municipiului Oradea, membru al grupului de monitorizare și coordonare constituit prin ordinul prefectului. Cei doi au constatat că spațiul din incinta Primăriei municipiului Beiuș nu îndeplinește toate condițiile necesare amenajării acolo a unui punct de vaccinare anti-Covid, motiv pentru care, împreună cu edilii beiușeni, au luat decizia comasării celor două puncte de vaccinare de la Beiuș într-un singur spațiu, și anume la sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan”. Motivul care a determinat luarea acestei decizii este existența facilităților necesare la sala de sport menționată – vestiare și cabinete prevăzute cu apă curentă. Acolo, după cum declara viceprimarul Dragoș Balog, vor fi asigurate circuite separate, iar administrația locală va dota centrele de vaccinare cu toate cele necesare.

Interlocutorul nostru a descris apoi cum vor funcționa centrele de vaccinare și pașii pe care îi vor parcurge persoanele programate pentru vaccinare:

„La acces, va fi un agent de pază, care, bineînțeles, va termoscana, va lua temperatura fiecărei persoane care vine să se vaccineze. Dacă temperatura este normală, fără să depășească 37,3 grade Celsius, persoana va fi invitată înăuntru și va urma procedura de vaccinare, dacă nu, se va recurge la o reprogramare. În următoarea etapă va ajunge la recepție, unde este verificată programarea, se înmânează chestionarul de triaj, care va trebui completat la fața locului, iar după aceea va intra în sala de triaj. Acolo, un medic și o asistentă vor verifica dacă persoana respectivă este aptă pentru a fi vaccinată. Apoi, se intră în cabinetul de vaccinare, unde vor funcționa câte două asistente pentru fiecare cabinet. După administrarea vaccinului și înregistrarea procedurii, fiecărei persoane i se va elibera o adeverință de vaccinare. După ieșirea din cabinetul de vaccinare, se va merge într-un cabinet post-vaccinare, unde persoana va fi monitorizată timp de cincisprezece minute, pentru a nu apărea reacții adverse în urma vaccinării”.

Viceprimarul Dragoș Balog a mai precizat că la Beiuș vor fi vaccinați și locuitorii așezărilor limitrofe.