Născut la 1 aprilie 1940, la Săliște de Beiuș și plecat de timpuriu de acasă, Gheorghe Pituț a rămas în permanență legat de meleagurile natale. Pituț a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa, care cuprinde zeci de volume, unele apărute postum, întregind patrimoniul cultural românesc. S-a remarcat și ca publicist, activitate pe care a desfășurat-o la „Gazeta literară”, „România literară” și „Viața românească”.

Poetul a trecut în eternitate la 6 iunie 1991, avându-și locul de veci în Cimitirul Bellu, printre numele mari ale spiritualității românești. Fără să facă nicio concesie, refuzând imixtiunea politicului în poezie, autorul „Stelelor fixe” este considerat, alături de Ioan Alexandru și Ion Gheorghe, un reprezentant al noului tradiționalism liric românesc postbelic, iar Eugen Simion identifica în opera lui un „expresionism de esență rurală”.

Vineri, 1 aprilie, când s-au împlinit optzeci și doi de ani de la nașterea lui Gheorghe Pituț, la Muzeul Municipal Beiuș, a avut loc un scurt moment aniversar.

La evenimentul omagial, au participat reprezentanții instituțiilor organizatoare – primarul Gabriel Popa, Anca Banda, referent la Casa de Cultură ˝Ioan Ciordaș˝, bibliotecara Diana Naprodean și Cristian-Remus Țoța, custode al Muzeului Municipal, Doina Pituț, cumnata poetului, oameni de cultură bihoreni, profesori și elevi ai școlilor beiușene. Printre cei care ținut să ia parte la cea de-a 82-a aniversare a poetului „Stelelor fixe˝, i-am remarcat pe poeții Pașcu Balaci, Dumitru Branc și Nicolae Brânda, prozatorul Iosif Tocoian, Ștefan Avram, directorul Editurii Aureo, consilierul local Emil Popa și Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu Beiuș˝.

Momentul dedicat aniversării celor 82 de primăveri trecute de la nașterea poetului Gheorghe Pituț a început cu Imnul național, intonat de Corul „Beiusensis˝, după care părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a săvârșit o slujbă de pomenire, iar Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur˝ al Casei de Cultură Beiuș a interpretat câteva pricesne.

Câțiva dintre participanți au evocat personalitatea și opera lui Gheorghe Pituț, iar Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, a lansat ideea reluării festivalului național dedicat lui Gheorghe Pituț. Pașcu Balaci a prezentat apoi publicului beiușean volumul intitulat „Majestatea Sa Regele Mihai I al României și Țara Beiușului˝.

La finalul manifestării, cei prezenți s-au deplasat la bustul lui Gheorghe Pituț, unde au depus jerbe de flori, ca semn al neuitării.