Luni, 10 septembrie, ca peste tot în țară, și la Beiuș a sunat clopoțelul. Miile de elevi și sutele de dascăli, care formează comunitatea școlară beiușeană, s-au reunit luni între zidurile venerabilelor așezăminte de învățământ ale unei urbe ce și-a câștigat renumele de citadelă a culturii și educației românești.

 

Ca la fiecare început de an, cele mai mari emoții le-au avut elevii claselor începătoare, fie din învățământul primar și gimnazial, fie din cel liceal și profesional, precum și numeroșii părinți și bunici care au fost alături de elevi în acest moment unic în viața fiecăruia dintre aceștia.

Festivitățile de deschidere a noului an școlar s-au derulat după o ordine prestabilită, care a început cu cea de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, a continuat la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Colegiul Național „Samuil Vulcan”, pentru a se termina la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”.

În discursurile lor, directorii instituțiilor de învățământ beiușene au prezentat rezultatele deosebite obținute de elevi la examenele și concursurile școlare, au evidențiat buna colaborare pe care o au cu părinții și comunitatea locală, principalii parteneri ai Școlii în derularea actului educațional, urându-le elevilor și colegilor dascăli succes în noul an școlar. Festivitatea de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” a avut o semnificație în plus, aceasta marcând cel de-al 190-lea început de an școlar petrecut între zidurile renumitului așezământ vulcanian.

Cât privește mesajul autorităților locale și județene, a fost transmis de primarul Petru Mlendea-Căluș și de Stela Babău, consilier județean.

Prezent la festivitatea de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a vorbit despre importanța învățământului tehnic, accentuând necesitatea unei noi abordări a parteneriatului dintre școală și agenții economici, sub forma învățământului profesional dual.

La acest început de an școlar, cel mai important imbold le-a fost oferit elevilor beiușeni chiar de unii dintre absolvenții de marcă ai instituțiilor de învățământ din urbe: Tamio Vesa-Nakajima, student la Oxford, a participat la festivitatea de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, iar Florina Coste, una dintre cei șase absolvenți bihoreni cu zece la Examenul de Bacalaureat din acest an, le-a vorbit foștilor colegi și profesori de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.