Iată că, după 30 de ani, tabăra din Nucet, altădată un pol al educației pe timp de vară, al distracției și al drumețiilor montane, revine în actualitate şi nu oricum, ci cu o tabără internaţională, de această dată în localitatea Băiţa, aparținătoare de orașul Nucet.

La o simplă întâlnire la un eveniment, la începutul acestui an, la Băiţa, pr. Paul Popa, don Feliciano Rizelli şi colonelul în rezervă Nicolae Bortoş au hotărât să organizeze un eveniment educativ şi distractiv pentru tinerii din Băiţa şi nu numai. Aşa a luat naştere parteneriatul dintre Episcopia Greco-Catolică Oradea, Asociaţia „Înv. Bortoş Costea Maria” Băiţa şi localitatea Berbenno di Valtellina, din provincia Sondrio, regiunea Lombardia, Italia, pentru a organiza tabăra de vară internaţională „Vacanţa mea, o aventură de neuitat” Băiţa. La demersul lor au aderat, ca parteneri, Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Primăria orașului Nucet, Parohia Greco-catolică Băiţa, Parohia Catolică Băiţa, Şcoala Gimnazială nr. 1 Nucet, Asociaţia Ave Miriam, Asociaţia Zileos. Împreună, cei implicați doresc să reînvie spiritul Taberei Nucet, cunoscută în judeţ şi chiar în ţară, unde multe generaţii de copii, acum adulţi, îşi amintesc cu drag şi plăcere de Tabăra Nucet. Deschiderea taberei de vară internaţionale „Vacanţa mea, o aventură de neiutat” Băiţa, va avea loc sâmbătă, 3 august, în Băiţa, cu prezentarea istoricului localităţii. Apoi, programul taberei va cuprinde jocuri educative, întâlniri cu personalităţi, vizite la obiective turistice, toate acestea în spiritul promovării valorilor morale şi creştine. De precizat este faptul că Tabăra „Vacanţa mea, o aventură de neuitat” Băiţa este gratuită, participând la ea 53 de copii de la Şcolile din Nucet şi Băiţa, precum şi 18 tineri italieni, care pe parcursul derulării acestui eveniment de la poalele Munților Apuseni cu siguranță vor profita din plin de șansa de a cunoaște multe noutăți despre minunatele locurile din această zonă montană, iar prin excursiile pe care le vor face să cunoască și frumusețile județului Bihor. O vorbă din popor spune că „omul sfințește locul”, iar sub Apuseni, mai precis în localitatea Băița, colonelul în rezervă Nicolae Bortoș, președintele Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, prin tot ce a întreprins și întreprinde în satul natal, Băița, confirmă cum nu se poate mai bine această vorbă din popor, care în cazul de față are mare acoperire, ca și în alte ocazii, prin acțiunile întreprinse, pentru a aduce o rază de lumină  în viața copiilor de pe aceste melaguri.

P.S. Apropo de Tabăra Nucet. Se pune o întrebare, totuși. Oare după aproape 30 de ani de inactivitate, dar și mai mult, de o dergradare vizibilă chiar din satelit, să fie „punctul” de plecare pentru un nou start al Taberei Nucet de a reveni la...viață? Se spune că speranța moare ultima, dar pentru Tabăra Nucet, care altădată era o adevărată „capitală” a taberelor pentru elevi, se pare că acest pretențios cuvânt speranță a dispărut din gândurile celor care ar putea fi beneficiari, în timp ce alții care au ruinat acest mirific loc de vacanțe nu au nici măcar o mustrare de conștiință, ca să nu mai vorbim despre planuri de viitor, care au „înghețat” de-a lungul anilor pe tot timpul verii.