„Omul sfințește locul”, spune un vechi proverb, iar acest adevăr este unul incontestabil și îl caracterizează perfect pe băițeanul Nicolae Bortoș care prin acțiunile întreprinse în ultimii ani dovedește un atașament formidabil față de localitatea de baștină, Băița, aparținătoare orașului Nucet.

„Prima acțiune a Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria” a fost derulată  în septembrie 2017,  și a fost foarte emoționantă. Am întâmpinat copiii Școlii Primare din Băița cu ghiozdane echipate cu tot necesarul. Apoi, într-o frumoasă zi de toamnă, 14 octombrie 2017, de Sf. Cuvioasă Parascheva în cadrul unui moment deosebit școala a primit numele „Înv. Bortoș Costea Maria”, numele mamei mele, care și-a dedicat cariera și viața Școlii din Băița, punând condeiul în mâna multor generații de elevi, formând caractere care ulterior au devenit doctori, ingineri, profesori, învățători, oameni muncitori şi de omenie care fac cinste școlii și comunității din care provin. La festivitate au participat autoritățile locale și județene, inaugurând cu această ocazie şi muzeul din incinta școlii”, au fost câteva din amintirile depănate de băițeanul Nicolae Bortoș într-o zi de mare sărbătoare, Sfântul Nicolae, la întâlnirea din fața clădirii care altă dată era plăcut „deranjată” de glasurile cristaline ale elevilor și „prichindeilor” de la grădiniță care învățau aici. Fost cadru activ care și-a petrecut sub arme la ISU „Crișana” peste un sfert de secol, colonelul în rezervă Nicolae Bortoș a înființat, după trecerea în rezervă, Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” împreună cu fratele, sora şi unchiul său (fratele mamei sale) şi soţia Lidia. De atunci a inițiat o serie lungă de acțiuni menite să aducă multă bucurie copiilor din localitatea natală, chiar dacă în această perioadă, datorită numărului mic, copiii din Băița frecventează cursurile școlare la Școala Gimnazială Nucet. Chiar și așa stând lucrurile președintele Asociației „ Înv. Bortoș Costea Maria”, col. (r) Nicolae Bortoș, continuă seria acțiunilor inițiate, oferind, din nou, clipe superbe copiilor din localitate. Astfel, 30 de preșcolari au fost inivitați în clădirea fostei școli din Băița unde actorii Companiei teatrale independente Trendart Oradea - Comoara cu povești, au reușit să capaciteze la maxim atenția micilor spectatori cu spectacolul „Jack și Vrejul de Fasole”, adaptare scenică după Joseph Jacobs.  Din distribuție au făcut parte: Nora Tiu, Daniel Teszler, Georgiana Cora Jecu și Eric Christian Aron. Regia fiind semnată de Nora Tiu și Marius Aron. Text original: Emese Csuri. Coordonator tehnic: Eric Christian Aron. Inginer de sunet, procesare studio: Veres Laszlo; inginer de sunet Lucian Obadă. Scenografie, decor, costume, păpuși: Emese Csuri. Pe parcursul spectacolului, s-a putut citi bucuria pe chipul copiilor care au trăit la intesitate maximă fiecare moment prezentat de aceşti actori minuaţi ai trupei. La final toți copiii au fost cadorisiți cu multe daruri din partea asociației.

Clădirea adăpostește un superb muzeu

După întreruprea cursurilor școlare, nedorind ca acest imobil să se degradeze, Nicolae Bortoș a fost foarte activ reușind să doteze și să extindă muzeul existent, în care, după un efort considerabil, se regăsesc foarte multe obiecte, dintre care unele foarte rare. „Am reuşit, cu ajutorul unor voluntari care ne-au fost mereu aproape, să facem mici reparaţii la acoperiş, am igienizat sălile de clasă şi am amenajat un muzeu al şcolii, aşa cum era la 1890 când a fost construit imobilul școlii. Am expus obiecte, dintre care unele rare, o tăbliţă şcolară cu o vechime de peste 100 de ani (a bunicului), abecedarul folosit de înv. Bortoş Maria la alfabetizarea adulţilor în primii ei ani de învăţătoare, precum şi o încăpere care era locuinţa învăţătorului (învăţătorul locuia în incinta şcolii), unde am expus mobilier şi alte obiecte în ton cu vremurile trecute. Anul viitor ne dorim lansarea Monografiei localităţii Băiţa, un loc cu o îndelungată şi bogată tradiţie istorică şi multiculturală, la care lucrează o echipă sub coordonarea domnului Degău Ioan, căruia îi mulţumim pe această cale pentru onoarea care ne-o face. De asemenea mulțumesc din suflet cotidianului CRIȘANA care a fost întotdeauna aproape de asociația noastră înserând în paginile sale multe din acțiunile inițiate în acest colț minunat de județ. Profit de acest moment pentru a ura copiilor, cadrelor didactice, precum şi întregii comunităţi, sănătate şi succes în tot ceea ce fac. Sărbători fericite alături de familiile lor”, a afirmat, pentru CRIȘANA, la finalul spectacolului, col. (r) Nicolae Bortoș, plin de satisfacția unei „misiuni” îndeplinite față de semenii lui.