Comuna Auşeu este situată pe cursul Crişului Repede, în depresiunea Vad-Borod, pe DN 1, respectiv E 60. Având o suprafaţă de 7258 ha, este compusă din localităţile Auşeu, Groşi, Cacuciu Vechi, Codrişor, Gheghie şi Luncşoara, cu o populaţie de 3037 locuitori, majoritatea de naţionalitate română, existând şi o comunitate mică de etnie slovacă. Principala ocupaţie a locuitorilor este agricultura şi creşterea vitelor, întrucât mineritul, care atrăgea în subteran forţa de muncă bărbătească s-a desfiinţat după anul 2000, prin închiderea minelor de la Borozel. E drept că şi satele acestei comune cunosc drama depopulării, prin plecarea tinerilor în căutare de locuri de muncă bine plătite, pe alte meleaguri, ba chiar în alte ţări. Cei care rămân acasă se angajează la diferite societăţi comerciale mai mari, precum Helios şi Holcim din Aştileu, sau la întreprinzători locali cum sunt societăţile comerciale Arfugo în Luncşoara sau Axon srl. Cu speranţa într-un viitor mai bun şi în revigorarea vieţii sociale şi culturale a satelor, locuitorii de vârste diferite privesc spre tânăra generaţie care astăzi sunt pe băncile şcolii din comună, generaţie căreia vor să-i asigure toate condiţiile pentru educaţie şi învăţătură. Conducerea comunei, respectiv primăria şi consiliul local, îşi concentrează capacitatea de muncă şi priceperea administrativă pentru împlinirea unor obiective şi cerinţe sociale, prin care viaţa locuitorilor satelor comunei Auşeu să cunoască aşteptata schimbare în bine.
În anul 2006, primar al comunei Auşeu a fost ales dl NICOLAE BOTICI.

Preluând din mers toate problemele comunei, noul primar a trebuit să facă faţă într-un timp foarte scurt acomodării cu funcţia şi rezolvării operative a tuturor sarcinilor şi obligaţiilor ce-i reveneau. "Mi-e greu să spun care dintre obiectivele ce aşteptau urgenta lor îndeplinire ocupau primul loc, pentru că toate erau în atenţia comunităţii, dorindu-se o cât mai rapidă trecere la fapte. Împreună cu consiliul local, le-am analizat pe toate, am cântărit posibilităţile financiare şi materiale de care dispunem, am făcut multe drumuri şi am bătut la multe uşi din judeţ, dar şi din ţară. Sigur că eram hotărâţi să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca şi comuna noastră să fie la nivelul dorit, să facă paşii ceruţi de Uniunea Europeană în care de-acum ne situăm" - afirmă primarul Nicolae Botici.
Într-o succintă recapitulare a perioadei de început a mandatului său, primarul începe cu drumurile comunale ce trebuiau pietruite, iar altele chiar modernizate. Şi chiar dacă timpul a fost scurt, s-a reuşit totuşi îndreptarea unor situaţii critice. Dar confruntarea cea mare cu problemele comunei abia că începea. Alimentarea cu apă a satelor este fără îndoială cea mai fierbinte dorinţă a locuitorilor Auşeului. Îndeplinirea acestui obiectiv concentrează acum toate energiile conducerii administrative a comunei. Cu multă grijă şi responsabilitate, s-a luat în calcul problemele şcolilor, pentru că, spune primarul: "Aceşti copii, aflaţi acum pe băncile şcolii, sunt viitorul comunei, or de noi toţi, de părinţii şi de cadrele lor didactice, depinde ca ei să trăiasccă şi să înveţe în condiţii cât mai bune". Iar dacă vorbim şi de iluminatul nocturn, dar şi de fotbal, în atenţia conducerii comunei se află şi viaţa culturală, la Auşeu tradiţiile, cântecele şi dansurile populare situându-se la loc de cinste.


S-a început cu drumurile

Anul 2007 a fost un plin de realizări pentru administraţia comunei. Astfel că, odată cu desprimăvărarea anului trecut, s-a început şi s-a reuşit modernizarea a 1,5 km din drumul comunal l67 ce leagă satul Gheghie de Luncşoara, eveniment aşteptat cu mare interes de sătenii Luncşoarei care nu şi-au închipuit niciodată că duleul desfundat şi noroit va deveni şosea asfaltată. "Vom face toate demersurile necesare pentru a reuşi în acest an asfaltarea şi a celor 2,5 km rămaşi din acest drum, pentru ca bucuria comunei să fie deplină şi întreagă" . Proiectul este pregătit, iar licitaţia va avea loc în această lună" - ne spune primarul.
Un alt proiect, pentru realizarea căruia se aşteaptă fonduri SAPARD, este cel referitor la drumul forestier Groşi - Gepiş, în lungime de 4,2 km. A avut loc licitaţia de execuţie, a fost precizată data de începere a lucrărilor, iar contractul încheiat între părţile implicate - Consiliul Local Auşeu şi Agenţia Sapard - stipulează că finalizarea lucrării, respectiv modernizarea drumului se va încheia la data de 30 septembrie 2008. Acest drum va consolida şi dezvolta mult mai mult deschiderea zonei spre agroturism, în beneficiul tuturor, de la investitori la locuitori.
Tot în cursul anului 2007, a fost asfaltat un km de străzi în satele Groşi, Auşeu şi CacuciuVechi şi s-au pietruit circa 400 m străzi în satul Luncşoara, acţiuni ce vor fi continuate şi în acest an.

Pe străzi, ard becurile

Dorinţa dintotdeauna a locuitorilor comunei de a avea lumină pe străzi şi uliţe s-a îndeplinit tot anul trecut, când s-au montat 160 de corpuri de iluminat moderne şi economice în fiecare dintre sate. Dacă la Luncşoara, un sat foarte răsfirat, mai sunt unele pâlcuri neiluminate, din cauza distanţei mari până la ele, problema se află în atenţia consiliului.

În şcoli, căldură, lumină şi bună învăţătură

Grija conducerii comunei pentru asigurarea bunelor condiţii de învăţătură tuturor elevilor - în total 380 - a fost materializată la nivelul fiecărei şcoli. Copiii din satul Groşi beneficiază deja de şcoală nouă, cu clasele I-IV, foarte bine pusă la punct, cu toate dotările necesare. La şcoala din centrul de comună, cu clasele I-VIII, cea mai importantă lucrare a anului trecut a fost schimbarea totală a instalaţiei electrice şi montarea de noi corpuri de iluminat în clase. "O lucrare ce neapărat trebuie făcută este construirea unui nou grup sanitar, dar trebuie să avem în vedere şi construirea unei săli de sport" - apreciază primarul. La şcoala din Luncşoara, cu clasele I-VIII s-au înlocuit vechile ferestre cu altele noi, termopane, s-a înfiinţat un cabinet de informatică, s-a înlocuit mobilierul şcolar. Se speră ca în acest an să se poată construi grupul sanitar şi o centrală termică, la această şcoală, de asemenea să se primească un microbuz pentru transportul elevilor de la Gheghie şi Cacuciu Vechi.

Apa şi canalizarea, obiectivele cele mari

Deşi comuna Auşeu este situată pe cursul Crişului Repede, aici lipseşte alimentarea cu apă. "În acest sens însă, în luna iulie anul trecut, Consiliul Local Auşeu a semnat o convenţie cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în valoare de 103 miliarde, reuşind până la această oră să întocmim proiectul şi să organizăm licitaţia pentru execuţia lucrării de alimentare cu apă, astfel că acum, dacă ne va permite şi vremea, putem să demarăm execuţia lucrării. Printr-o conductă principală, apa va fi adusă de la Aleşd şi va alimenta fiecare din satele noastre: Groşi, Auşeu, Cacuciu Vechi, Gheghie şi parţial Luncşoara. Pe de altă parte, apele uzate menajere se va scurge la staţia de epurare tot de la Aleşd. Perioada de execuţie a acestei complexe lucrări este de trei ani" , aflăm de la primarul Nicolae Botici.

Căminele culturale, revendicate sau lipsesc
Căminul cultural din satul Groşi, cât şi cel din Cacuciu Vechi sunt revendicate, iar satul Auşeu nu are cămin cultural. În schimb, căminele culturale din Gheghie şi Luncşoara funcţionează. Recent, s-a depus o documentaţie la Ministerul Culturii, solicitându-se şi aprobarea fondurilor necesare pentru construirea unui cămin cultural în Auşeu.


Centru medical de permanenţă

La Groşi, în incinta dispensarului, funcţionează un centru medical de permanenţă. Există dispensar medical uman şi la Luncşoara, unde funcţionează şi o farmacie, iar o nouă farmacie şi-a început recent activitatea în centrul de comună, Auşeu. Cei doi medici de familie şi serviciul de permanenţă reprezină un balsam necesar şi foarte binevenit şi primit de către locuitorii comunei - este de părere conducerea comunei.

Proprietarii de pământ, în posesia titlurilor

În cursul anului trecut, s-a reuşit eliberarea a 310 titluri de proprietate, s-a reuşit punerea în posesie a întregii suprafeţe de pădure din bazinul Văii Omului, respectiv satul Luncşoara, urmând ca în acest an să finalizăm punerea în posesie a pădurii din bazinul Văii Gepişului, respectiv satul Groşi.

Amenajarea Văii Gepiş

Unul dintre obiectivele anului 2008 este amenajarea Văii Gepiş, pe sectorul sat Groşi- vărsare în Crişul Repede. Deja se fac ridicările topografice pentru întocmirea proiectului. Prin această lucrare se va reuşi protejarea împotriva inundaţiilor a unor zone locuite, a unor terenuri agricole.

"Auşana" şi "Doruleţ"
De vreo doi ani încoace, în comuna Auşeu a început revigorarea cântecelor şi a dansurilor populare, al tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti. "Cu intensitate crescută, dragostea de tradiţii şi obiceiuri se inoculează elevilor, existând deja formaţii de dansuri populare şi interpreţi vocali, desigur îmbrăcaţi în costume populare. De fapt, ne spunea viceprimarul Iosif Botiş, el însuşi împătimit de frumos şi tradiţii, copiii urmează exemplul ansamblului folcloric "Auşana", cu taraful "Doruleţ" şi interpreţii vocali, formaţie binecunoscută în judeţ, nelipsită de la marile sărbători naţionale, precum 1 Decembrie.


Fotbaliştii ca... "Săgeata"

Echipa de fotbal a comunei, cunoscuta Săgeata Auşeu, activează în campionatul judeţean, Seria nord, şi, spre marea mândrie a fanilor ei, dar şi a comunei, obţine rezultate bune, fiind situată pe locul 8 în turul de campionat. Primăria şi Consiliul Local se îngrijeşte de asigurarea unor bune condiţii de antrenament şi joc prin amenajarea terenului de fotbal, a vestiarelor, a bazei sportive.