Indiferent de situația politică și economică din țară și din orașul Aleșd, pensionarii beneficiază de mesele tradiționale organizate de autorități, cu ocazia Crăciunului, a Paștelui, precum și o masă în luna iunie cu ocazia Zilei Centrului, la iarbă verde.

Aceste „întâlniri culinare” sunt dovezi ale grijii autorităților locale față de pensionari, un segment al populației orașului care are nevoie de ajutor și protecție.

Iată că acest obicei se perpetuează de 14 ani, de când în Aleșd funcționează Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, înființat cu fonduri europene. Această instituție este o „mană cerească” pentru persoanele vârstnice, care beneficiază gratuit de asistență medicală și tratament, de odihnă și socializare, de excursii în țară, în locuri istorice și pitorești, la mănăstiri și stațiuni balneo-climaterice. Aceste evenimente sociale, mesele festive, sunt tot atâtea prilejuri de întâlnire a seniorilor cu autoritățile locale, cu primarul orașului, în urma cărora agenda de lucru a edilului se umple cu problemele personale sau sociale semnalate de pensionari. Multe din necazurile bătrânilor participanți la aceste mese festive își găsesc rezolvarea în urma acestor audiențe „ad – hoc”. Această masă festivă ocazionată de Sfintele Paște a avut loc în data de 10 mai, o zi cu semnificație istorică: Ziua Regalității, zi pe care mulți pensionari au sărbătorit-o în tinerețe. Cu acest prilej, cei aproximativ 100 de pensionari prezenți au fost întâmpinați cu salutul creștin „Hristos a Înviat” și urarea de „Bun venit” pe care le-a adresat-o Gheorghe Cociorva, șeful serviciului social din cadrul Primăriei, organizatorul acestor evenimente. În scurta alocuțiune susținută de Ioan Todoca, primarul orașului, avesta le-a transmis seniorilor cuvinte de îmbărbătare, sănătate și viață lungă. S-a referit apoi la problemele cu care se confruntă cetățenii orașului, lucrări de introducere în oraș a apei și canalizării, săpături care produc disconfort. A cerut înțelegere, promițând să urgenteze finalizarea acestora. Prezent la eveniment, ca de fiecare dată, preotul paroh Ovidiu Bocșan, împreună cu cei prezenți, a cântat „Hristos a Înviat”. După momentul solemn, a urmat masa festivă alcătuită din ciorbă și tocăniță de miel, cozonac și vin. În încheiere, organizatorii au mulţumit, în numele beneficiarilor, sponsorilor tradiționali care contribuie la aceste mese festive.