Sute de credincioși ortodocși din Aleșd și împrejurimi au participat duminică, 15 septembrie, la sărbătoarea aniversării a 80 de ani de la Sfințirea pietrei de temelie a bisericii din centrul orașului.

Vechimea acestei biserici a necesitat unele înnoiri pe care cu râvnă și sacrificiu le-a înfăptuit preotul paroh Călin Ioniță. A fost înlocuită pardoseala, cu marmură, sub care s-a instalat încălzirea centrală, au fost înlocuite geamurile, cu termopan,  s-a instalat în centrul naosului un frumos candelabru, iar lucrarea cea mai importantă a fost rezidirea Sfintei Mese din Sfântul Altar. Aceste lucrări sau putut realiza cu sprijinul credincioșilor care, acum sunt mândrii de haina nouă care îmbracă biserica. Câteva date istorice pot aduce lămuriri și „surprinde” pe cititori prin ineditul lor. Astfel, Parohia ortodoxă din Aleșd s-a înființat în anul 1928, preot paroh fiind Alexandru Drimba, care a oficiat într-o Capelă provizorie , în două camere din imobilul numit Castel. În martie 1939 sosește la Aleșd, Brigada 1 Mixtă Munte Sinaia sub comanda generalului Petre Bălănescu și a Șefului Statului Major lt. col. Virgil Ignat, care va deveni președintele comitetului de construire a bisericii din Aleșd. Biserica se zidește în numai în 75 de zile, în piața orașului, unde în anul 1904 au fost omorâți 30 de români răsculați împotriva nobilimii maghiare.  La 9 august 1939 se instalează primul clopot (70 kg.) donat de Virgil Ignat. Joi 14 septembrie 1939,  La înălțarea Sfintei Cruci, s-a sfințit piatra fundamentală a Bisericii Ortodoxe din Aleșd, cu hramul „Sfântul Mare Ierarh Nicolae”, de către preotul Alexandru Drimba, alături de preoții Emil Bendorfeanu, Aurel Putici, Teodor Bereteu și Gheorghe Vereș. La 1 iulie 1945, PS. Nicolae Popoviciu târnosește biserica dându-i hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1979 biserica este pictată în frescă, iar în anul 1984, mai primește un clopot prin contribuția credincioșilor. La ceas aniversar au onorat cu prezența lor PS Sofronie, episcopul Oradiei și PS Timotei, episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei. Cei doi ierarhi alături de un sobor de preoți și diaconi au târnoșit Sfânta Masă  din Sfântul Altar și au săvârșit Sfânta Liturghie. Evenimentul a produs adânci sentimente de pioșenie și credință, întărite de cuvântul de învățătură a celor doi ierarhi. În cuvântul său PS Timotei s-a referit la calea adevărului prin credință. „Fără Cristos nu este mântuire, să-l avem în permanență înaintea ochilor și în inimile noastre. Pentru a ne mântui avem nevoie de smerenie. Să învățăm smerenia de la Cristos. Dacă cineva vrea să vină după mine trebuie să se lepede de sine. Iubirea adevărată este iubirea lui Dumnezeu. Viața veșnică nu o putem cumpăra cu bani, ci cu iubire în Dumnezeu și împlinirea cuvântului său”.

PS Sofronie a prezentat noua organizare a ortodoxiei românești în diasporă, acolo unde trăiesc comunități mari de români. În Europa și America, Biserica Ortodoxă Română, s-au înființat eparhii care alcătuiesc trei Mitropolii: a Europei Centrale și de Nord; a Europei Centrale și Meridionale, din care face parte și Episcopia Spaniei și Portugaliei și Mitropolia celor două Americi. Cuvinte frumoase au fost adresate PS Timotei pentru buna organizare a Eparhiei, precum și pentru frumoasa Catedrală Episcopală de la Madrid. Apreciază activitatea pastorală a PS Timotei, precum și cuvântul de învățătură transmis credincioșilor. Încheie cuvântul său prin afirmația: „ortodoxia nu este o simplă religie, ci un mod de viță, în care se simte adierea Duhului Sfânt”. Apoi, preotul paroh Călin Ioniță, ca semn de recunoștință și apreciere oferă celor doi ierarhi câte o cruce de lemn sculptată cu chipul Mântuitorului și o plachetă cu frontispiciul Bisericii. Un eveniment pe care nu-l putem trece cu vederea s-a petrecut în cadrul Sfintei Liturghii, când în premieră corul nou înființat al Bisericii a cântat 4 pricesne, creând un moment înălțător. Corul a fost înființat și dirijat de prof. Mădălina Ioniță. A urmat apoi în cadrul unui ceremonial militar-religios sfințirea unei plăci comemorative așezată pe frontispiciul bisericii.