Timp de o săptămână, angajații ABA Crișuri au facilitat o serie de activități educaționale pentru elevii din județul Bihor, susținând, astfel, proiectul național „Școala Altfel”.

„Zilele acestea, a fost despre echipă, o echipă formată din elevi, cadre didactice și reprezentanții Apele Române. Zilele acestea, a fost despre voluntariat, despre cum putem proteja apa și, de ce nu, despre cum putem sprijini acțiunile preventive. În total, 240 de elevi din Oradea, Sânmartin, Tinca și Săcueni au beneficiat de lecții interactive, voluntariat, vizite în laborator sau vizite la lucrările hidrotehnice”, a spus Ioan Oprean, director tehnic ABA Crișuri. Cu ajutorul personajului Stropi, un strop de apă vesel și dornic să învețe cât mai multe despre protecția mediului, elevii din Oradea și Sânmartin au înțeles ce înseamnă poluarea, seceta și inundațiile. Însă, cel mai important a fost faptul că au învățat cum anume pot să protejeze apele în viața de zi cu zi. În semn de mulțumire Stropi le-a oferit diplome de onoare, pe care cei mici le-au personalizat cu urma mânuțelor lor, marcând astfel promisiunea de a proteja apele. Laboratorul de Calitatea a Apei a fost punctul de atracție pentru micii ecologiști. Aici, magia apei a prins contur, oferind elevilor posibilitatea să urmărească la microscop algele și viețuitoarele specifice cursului de apă, să participe la demonstrații pentru determinarea pH-ului, a oxigenului și multe altele. O asemenea experiență nu doar că a ajutat procesul de asimilare a înformațiilor și cunoștințelor din domenii precum biologia și chimia, ci și a oferit celor mici posibilitatea de a conștientiza eforturile depuse pentru monitorizarea unui curs de apă din punct de vedere calitativ. Elevii din localitatea Săcueni au ales să fie voluntari și să igienizeze valea Ier, între podul Ciocaia și podul Săcueni. Ei au fost sprijiniți și îndrumați de echipele ABA Crișuri și de reprezentanții primăriei Săcueni. În urma acestei acțiuni, pe o lungime de 4 km, malurile apei au râmas curate, așa cum ar trebui să fie în fiecare zi. În localitatea Tinca, elevii au avut parte de o vizită pe teren, pe malurile râului Crișul Negru și de o demonstrație cu echipamentele aflate în dotarea sistemul hidrotehnic . Astfel, cei mici au avut ocazia să învețe despre intervențiile în caz de inundații sau poluări.Sub sloganul „Apărăm, Prevenim, Educăm”, Administrația Bazinală de Apă Crișuri rămâne un partener deschis pentru orice proiect educațional menit să încurajeze tânăra generație în formarea unei atitudini pro-mediu.

„Pentru toate aceste acțiuni reușite, mulțumim cadrelor didactice de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, de la Școala gimnazială din Sânmartin, de la Școala gimnazială din Tincă și de la Școala Petőfi Sándor din Săcueni”, au menționat reprezentanții ABA Crișuri.