Un eveniment folcloric ce nu poate fi trecut cu vederea a avut loc în data de 20 octombrie  în satul Tilecuș, comuna Tileagd. Este vorba de Festivalul „Sat și Tradiție”, ajuns la ediția a V-a și organizat de Asociația „Cununa de pe Criș”, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria comunei Tileagd.

Această sărbătoare folclorică a fost dedicată satului românesc și celor 35 de ani de existență a Ansamblului „Cununa de pe Criș”, care a devenit o emblemă a folclorului și tradițiilor bihorene, pe care le-a promovat în cadrul unor manifestări de gen în Bihor și nu numai. Acest ansamblu își leagă existența de inițiativa prof. Maria Ardelean, culegătoare și creatoare de folclor autentic. Această muncă a început în anii 1974-75 și a fost valorificată în cadrul formațiilor artistice pe care le-a înființat de-a lungul timpului. Un merit deosebit ce îi revine prof. Maria Ardelean este indiscutabil cel de atragere a tinerilor și vârstnicilor în aceste formații artistice. Primele formații înființate au fost Nunta bătrânească din Tilecuș și Grupul horitoarelor, alături de rapsozi populari în frunte cu regretata Irina Ichim. De-a lungul anilor, activitatea ansamblului s-a lărgit cu alte formații folclorice, grupuri vocale, teatrul nescris, dansuri populare, obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, însoțite de colinde în frunte cu „Turca”, grup coral de cântece bisericești. Din anul 2009 ansamblul primește numele de „Cununa de pe Criș”. Repertoriul tuturor formațiilor este axat pe zestrea folclorică locală, pusă în scenă de scenografa și regizoarea Maria Ardelean și valorificată de talentul artiștilor amatori și autenticitatea interpretării, un rol important avându-l bătrânii din sat. Această impresionantă carte de vizită a Ansamblului, trecută cu vederea până acum, merită să fie apreciată cum se cuvine, iar doamnei prof. Maria Ardelean, care poate fi numită „Doamna folclorului bihorean”, să i se confere din partea Consiliului Local al comunei Tileagd titlul onorific de „Cetățean de onoare al comunei Tileagd” în cadrul unei adunări populare. De asemenea, CJCPCT Bihor să instituie o medalie și un titlu onorific pentru cei care culeg și promovează folclorul autentic.

Spectacol aniversar

Ziua de 20 octombrie s-a constituit într-o adevărată sărbătoare a comunității din Tilecuș. Căminul cultural a fost frumos „gătit” cu elemente simbolice de artă populară: covoare țărănești, cuverturi, șterguri țesute în război de harnicele gospodine, blide în culori vii, foarte vechi și alte obiecte ornamentale. Un colț muzeistic prezenta un manechin îmbrăcat în costum popular vechi, care trona asupra unor obiecte folosite în gospodăria țărănească: furcă de lemn cu caiere, fuse cu tort, furcă cu roată, depenele cu jurebie de lână, socală, suveică, ladă de zestre, greabăn etc. A atras atenția și expoziția de preparate culinare: pâine de casă, pancove, cirighele, plăcinte, brânzoici, cozonaci, clătite, scoacă, prăjitură de casă cu măr, nucă, brânză, magiun, coșuri de nuiele frumos împletite, pline cu legume și fructe proaspete, murături etc.

Festivalul a început cu un moment de reculegere în memoria preotului Dan Suciu și a membrilor ansamblului care au decedat. Apoi, prof. Maria Ardelean a prezentat un scurt istoric al Ansamblului folcloric „Cununa de pe Criș, amintind și colaboratorii care au contribuit la instruirea formațiilor: Crăciun Parasca, Florea Crișu și alți instructori. Programul artistic prezentat de solista Roxana Buzle a fost deschis de Grupul vocal al ansamblului cu un fragment din „Imn bisericesc”, urmat de Grupul horitoarelor, cu vârste între 50 și 82 de ani, care au interpretat „Balada eroilor” și doina „Maică, urâtul mă cere”, și solista începătoare Adela Simuț. Au urmat formații artistice și soliști vocali reprezentând alte zone folclorice din Bihor. Ansamblul folcloric de Șuncuiuș, coordonat de Livia Ianc și instruit de Cristian Seghedi, a prezentat jocuri populare de pe Valea Crișului Repede. O surpriză în spectacol a fost micuța solistă Anastasia Maria Ianc, de 4 ani și jumătate, care a impresionat prin voce și ținută scenică. Taraful „La obârșii la Izvor”, din Oradea, a prezentat melodii populare sub coordonarea lui Nelu Rus. Au onorat festivalul soliștii Andrei Corb, Daniela Rada, Mihai Jula și Andrei Dem. Partea a doua a programului a fost susținută de Ansamblul „Cununa de pe Criș”: grupul vocal a cântat „Mărs-a badea-n cătănie” și „Crâșmărița”, jocul fetelor - „Burzucanu”, momentul socăcițelor - „Obicei de nuntă”, încadrat în cântecul „Gată-te mnireasă bine”, cu socăcițele Floarea Vâșcă și Maria Sturz. Teatrul nescris a ocupat o bună parte din program cu noua piesă: „Vecinele”, personaj principal Izabela Encok, și piesa „Ioanea caută nevastă”, cu Cornel Baciu.

În program s-au intercalat și soliștii de muzică populară: Casian Mihuț, Patricia Rus Alb, Georgiana Golpoian, Izabela Encok și, la fluier, Florin Rus Alb. În program și-au adus aportul artiștii amatori: Floarea Baciu, Maria Vușcă, Minerva Coita, Maria Mihuț, Ioana Vușcă, Nicolae Coita, Georgiana Tătar, Paula Baciu, Doru Sturz, Ioana Mălan, Diana Walzer, Andreea Hosu și îndrăgita prezentatoare Roxana Buzle, care a încheiat programul cu trei cântece. O prezență deosebită în activitatea Ansamblului o are Floarea Vușcă, de 77 de ani, care participă la activitatea ansamblului de 35 de ani. Este horitoare de bază, interpretă în piesa de teatru, croitoreasă de costume populare, păstrătoare de artă populară, țesături, cusături, costume vechi din pânză de cânepă, împletituri, obiecte din lemn, mobilier etc. Casa este un adevărat muzeu. Felicitări și mulțumiri din partea conducerii Ansamblului „Cununa de pe Criș”, d-nei prof. Maria Ardelean, CJCPCT Bihor, Primăriei comunei Tileagd, parohiilor ortodoxe din comună, instructorilor, artiștilor, părinților și tuturor celor care au contribuit la reușita spectacolului.