Șemineurile simple aveau cândva o triplă funcționalitate: încălzirea locuinței, furnizarea de lumină și prepararea hranei. Pur și simplu s-a produs la un moment dat o translație a focului exterior în jurul căruia se strângeau seara componenții unei comunități mai mari (trib) la un foc de interior, unde se aduna un grup mai restrâns (de obicei o familie). Șamanii practicau ritualurile în jurul focului, tot acolo se istoriseau povești, se întăreau relațiile dintre oameni, în comuniune cu natura, cu elementele primordiale, așa cum în epoca noastră maxim tehnologizată nu mai este posibil, oricât ne-am dori asta.

 

Lemnul, combustibilul tradițional de întreținere a unui foc în șemineu ori sobă

Cele mai vechi seminee întâlnite în casele de odinioară din Europa erau de fapt simple vetre așezate în mijlocul încăperii unice unde trăia întreaga familie. O fundație din pietre zăgăzuia focul să nu se întindă periculos, iar o deschizătură în tavan permitea eliminarea noxelor periculoase pentru oameni, în lipsa unui coș de fum, așa cum îl înțelegem astăzi. Chiar și strămoșii noștri vorbeau de vatra casei, dar și de vatra satului, deoarece magia focului a existat întotdeauna în istoria omenirii

Șemineul interior (există astăzi și șeminee de grădină, știați asta?) este așadar una dintre cele mai vechi inovații din istoria omenirii. A fost un mijloc plurivalent, care a oferit cu generozitate căldură, lumină și posibilitatea de a găti. De-a lungul timpului a simbolizat inima casei, vitalitatea acesteia, într-un anume sens a întreținut viața locuitorilor acelei case.

În secolul al XV-lea au apărut Europa Occidentală șemineuri cu vatră deschisă și coș de fum.

Mai apoi, cam de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, soba pe lemne confecționată din teracotă, ce putea fi trecută ușor în categoria acelor elemente decorative de mare valoare artistică, a înlocuit treptat vechile șeminee minimaliste în casele celor avuți.

 

Lemnul, înlocuit acum de combustibili mai puțin poluanți  

Astăzi, conform statisticilor, mai bine de trei miliarde de oameni din lumea întreagă încă mai folosesc lemnele de foc pentru gătit și încălzit. În fiecare an, circa 1,6 milioane de oameni dintre ei mor prematur după ce inhalează fumul periculos rezultat din arderea combustibilului în șeminee și sobe pe lemne.  Fumul din șeminee conține mici particule solide extrem de periculoase pentru sănătate, funinginea care intră adânc în plămâni fiind cea mai cunoscută. Poluarea aerului determinată de încălzirea cu ajutorul combustibilului solid accelerează efectul de seră, mai ales în combinație cu defrișările desfășurate pe arii tot mai extinse extinse.

Iată de ce, varianta unui semineu pe gaz, mai puțin poluantă pentru mediul înconjurător, este aleasă în prezent de către acei iubitori moderni de asemenea surse de căldură, care nu vor să renunțe la magia flăcărilor ce îi conectează cu trecutul și să aleagă, spre exemplu, impersonala încălzire a camerelor prin pardoseală.

Problema încălzirii nu este deloc una minoră, dovadă că până și  ONU caută în ultima vreme alternative de combustibili  eficienți, dar cât mai puțin poluanți, pentru locuitorii din țările în curs de dezvoltare din lume.

O invenție extrem de interesantă se referă la acele șeminee, sobe, cuptoare, care să poată funcționa pe bază de energie solară. Este o abordare extrem de neobișnuită, dar perfect în consens cu epoca pe care o trăim: să te folosești de energia gratuită provenită de la astrul zilei pentru a te încălzi ori pregăti hrana în interiorul locuinței. Sau pur și simplu pentru a te conecta cu persoanele dragi ție, privind flăcările speciale ale unui foc viu produs altfel.