Cu o simbolică puternică, focul era şi este în continuare perceput ca fiind sacru, sinonim din cele mai vechi timpuri cu vitalitatea. În mai multe ţări din Africa, de exemplu, vatra este considerată un simbol al fertilităţii feminine, iar flăcările sunt, de obicei, o reprezentare a razelor solare.

Astăzi, tot mai mulţi oameni preferă să îşi doteze locuinţa cu un şemineu, iar asta pentru că acesta aminteşte de trecut, fiind un simbol strămoşesc, dacă e să ne gândim la stilul de viaţă pe care l-au avut bunicii şi străbunicii noştri.

 

Modificări constructive ale şemineelor de-a lungul istoriei

Cel mai vechi semineu din Europa este o vatră deschisă din mijlocul camerei, unde fumul se ridica printr-o deschidere executată în acoperiş. Din acest motiv, pentru a mai scăpa de noxele care se răspândeau inerent în locuinţe, oamenii din vechime mutau vatra în aer liber în anotimpul călduros.

Odată cu trecerea timpului, șemineul a cunoscut modificări substanțiale, devenind astăzi un element de interior ceva mai izolat, cu un focar de șemineu atent realizat și o boltă cu rol predominant decorativ. Din punct de vedere al construcției, încă din Evul Mediu s-au găsit șeminee cu focare și coșuri de fum atent realizate. Apoi, încet-încet, s-a trecut de la construcția lor chiar în centrul casei sau a camerei și la mutarea lor în colțurile încăperilor.

În zilele noastre, șemineele și-au pierdut treptat funcția practică de încalzire și preparare a hranei și s-au rezumat la aceea de înfrumusețare a spațiilor unde au fost amplasate. Astfel, arhitecții din întreaga lume și-au dat frâu liber imaginației și le-au propus clienților șeminee spectaculoase, cu rolul de elemente-vedetă.

 

Progresul tehnologic - un pas înainte pentru construcția șemineelor

În zilele noastre, niciun proprietar de locuință nu mai trebuie să se îngrijoreze că nu va găsi un model de șemineu decorativ care să se potrivească foarte bine în interiorul locuinței și să aducă acesteia un plus de originalitate.

Mai mult, dacă se optează pentru un model personalizat, diversele soft-uri permit vizualizări în 3D pentru ca beneficiarul, alături de un proiectant și un constructor să analizeze cu atenție varianta finală a șemineului ce urmează a fi instalat și modul în care va fi integrat într-o anumită incintă.

De altfel, proiectanții și constructorii de șeminee pot oferi, încă din faza de proiect, informații corecte despre costurile totale ale construcției respective (șemineul propriu-zis, focar de semineu, coșul de fum etc.), pentru ca potențialul beneficiar să aprecieze dacă se înhăma la un asemenea demers ce va avea ca efect individualizarea puternică a locuinței, fie de permanență sau de vacanță.

Evident, tot tehnologia este „de vină” pentru apariția diverselor modele de șeminee, fie că vorbim despre un semineu centrala (termoșemineu), fie de un produs de sine stătător, cu rol de încălzire a camerei, fie de șeminee cu plită, ce pot fi amplasate în bucătărie, pentru prepararea zilnică a hranei.

De cele mai multe ori, găsirea șemineului potrivit implică o documentare temenică, iar magazinul online Alego.ro îți pune la dispoziție o echipă de consultanți cu experiență, pregatiți să îți răspundă la orice întrebare, dar mai ales să te îndrume către produsul potrivit, în funcție de nevoile, bugetul și  așteptările tale.