Când Apple a introdus iPhone X (cum se numea, „X” sau „zece”?) a făcut-o cu un design controversat: a sosit bretonul, acea crestătură în vârf, pe care mulți l-au criticat și pe care majoritatea producătorilor au ajuns să îl copieze.

Această componentă a devenit un semn distinctiv al iPhone-ului, iar acum și-a făcut apariția și în noul MacBook Pro. Se va întâmpla același lucru cum a fost cazul cu telefoanele mobile și vor integra alți producători de laptop-uri acea crestătură în echipamentele lor?

 

Motivul crestăturii nu mai este atât de clar

Când crestătura a apărut pe iPhone X, Apple a făcut acest lucru cu un motiv convingător: trebuia să rezerve „o bucată” din față pentru a putea oferi atât camera frontală, cât și senzorii care dădeau acces la tehnologia de recunoaștere facială Face ID.

Cu toate acestea, la MacBook Pro, crestătura este mai mult o chestiune de formă decât de substanță: nu există senzori sau suport pentru Face ID, așa că de ce acea crestătură mare din partea de sus a dispozitivului?

Răspunsul constă practic în efortul de a reduce cadrele în cadrul echipamentului. Noile MacBook Pro fac ca ramele superioare și laterale să aibă o grosime de doar 3,5 mm. Apple s-a lăudat, de fapt, că acea reducere a fost de 60% față de modelele anterioare.

Diferența este vizibilă când comparăm MacBook Pro modelul trecut cu cel recent introdus de Apple.

Concurența nu pare să aibă nevoie de așa ceva

Câștigul în ceea ce privește suprafața vizibilă este cu siguranță remarcabil, dar asta și pentru că ramele MacBook Pro și MacBook Air erau mult mai groase decât cele ale concurenților lor de ani de zile.

MacBook Pro 13 vezi oferte pe Emag

În 2015, Dell și-a prezentat deja Dell XPS 13 cu Infinity Display, de exemplu. Asta a avut o consecință groaznică asupra poziționării camerei web, pe care au plasat-o în cadrul de jos. Perspectiva oferită a fost foarte proastă, dar Dell a reușit în sfârșit să integreze camera web în cadrul superior în urmă cu aproape trei ani.

Restul producătorilor au urmat această tendință și, deși unii nu au redus complet cadrul superior pentru ca camera web să poată fi în acea poziție, alții precum Huawei au ajuns să integreze camera web sub o tastă.

Perspectiva era din nou îngrozitoare, dar conferințele video nu erau atât de dese atunci ca acum: prejudiciul nu era atât de grav. Situația actuală și proeminența pe care a câștigat-o telemunca schimbă lucrurile, dar, în general, majoritatea producătorilor au reușit să reducă marginile semnificativ.

Au făcut-o, de asemenea, fără a introduce acea crestătură sau breton pe care designerii Apple l-au integrat acum. Nici să aibă intenția de a recurge la soluții precum gaura din ecran care s-a impus printre mulți producători de telefoane mobile bazate pe Android.

Aici Apple pare să se ascundă în spatele faptului că aceste MacBook Pro au acum o cameră web mai ambițioasă: senzorul este mai mare și este capabil să capteze videoclipuri 1080p, dar încă pare rezonabil să credem că cadrul de sus s-ar fi putut „slăbi”, deși nu atât de mult, fără a apela la crestătură.

Iată, apropo, o curiozitate: Apple nu a folosit nicio dată cuvântul „notch” atunci când se referea la acel element al designului MacBook Pro și a vorbit pur și simplu despre modul în care cadrele „înconjoară” camera în partea de sus.

Mai mult: dacă te uiți la pagina de produs a acestor computere, vei vedea că în mai multe imagini (cu siguranță nu toate) ale MacBook Pro încearcă să ascundă crestătura cu bare de meniu întunecate în partea de sus care maschează acel efect pe care îl ascunde crestătura.