În 2018, am văzut cum piața smartphone-urilor s-a „blocat” pentru prima oară și este nu trend care s-a menținut și în 2019, potrivit datelor Counterpoint Research. Deși unul dintre aspectele care ne interesa cel mai mult era dacă s-a observat războiul comercial dintre SUA și Huawei în domeniul vânzărilor și cum a afectat acest lucru podiumul vânzărilor de telefoane mobile în 2019.

În ciuda faptului că s-au vândut mai puține smartphone-uri (cu 1% mai puține), în 2019 au avut loc mișcări și date interesante. Apple nu a încheiat prost ultimul trimestru, chiar dacă nu a prezentat niciun telefon cu 5G, iar Realme, un brand recent, a fost cel cu cele mai mari creșteri, deși asta nu a influențat cu nimic topul vânzărilor.

 

Huawei Mate 20 Pro - oferte 

Cei de la Counterpoint subliniază că este prima oară când vânzările de smartphone-uri scad în doi ani consecutivi, chiar dacă în 2019 au făcut-o cu doar 1%, față de scăderea de 4% din 2018. De altfel, ultimul trimestru din 2019 a arătat o creșștere cu 3% față de același trimestru al anului precedent.

Deși cel mai interesant lucru este că Huawei a reușit să reziste blocadei comerciale impuse de SUA mai bine decât se aștepta cineva. În ciuda unui bun trimestru al Apple, care s-a situat pentru prima oară deasupra lui Samsung, Huawei se menține pe locul 2 între fabricanții cu cele mai mari vânzări la nivel mondial în ceea ce privește anul 2019, așa cum reiese dintr-o analiză a Strategy Analytics.

 

Huawei Mate 20 Pro - vânzări

Counterpoint explică acest fapt prin faptul că în China Huawei a atins o cotă de piață de 40% după o strategie agresivă. Brandul chinez a ajuns de la 14% la 17% între 2018 și 2019, la nivel mondial, în ciuda faptului că în ultimul trimestru din 2019 a avut vânzări cu 4,5 milioane de unități mai puțin.

Apple a avut o creștere de 4,8 milioane de unități între ultimele două trimestre de anul trecut, iar Realme a trecut de la 3 la 7,8 milioane de unități vândute. În India, Realme este în top 5 deja. Astfel, analiștii au arătat că în tot anul 2019 s-au vândut 1,412 miliarde de telefoane mobile, cu 1,3% mai puțin decât în 2018.

Apple a prins puteri fiind vorba de trimestrul în care lansează noi produse, în timp ce Huawei nu a reușit să compenseze, chiar dacă a fost luna în care au lansat Huawei Mate 30 și 30 Pro. La rândul său, Samsung a fost cel mai stabil dintre marii producători, atât la numărul total de unități vândute, cât și la procentul său din piață, ceea ce ar putea indica că unificarea liniilor din gama ampliată Galaxy A a dat rezultate.

La capitolul telefoane cu 5G, Counterpoint arată că acestea au reprezentat doar 1% din vânzări în 2019, acest sector fiind condus de Samsung și Huawei. Se așteaptă ca numărul de terminale cu 5G să crească în 2020, mai ales că și branduri ca Honor au reușit să scoată astfel de modele cu 5G integrat.

În ciuda tuturor obstacolelor, deocamdată Huawei nu a pierdut medalia de argint. În schimb, LG nu reușește să ridice capul cu divizia sa de telefoane mobile, în timp ce chinezii de la Xiaomi și OPPO câștigă teren încet, dar sigur.

Pentru Huawei concurența este tot mai puternică la nivel mondial, dar Counterpoint susține că Harmony OS, sistemul de operare propriu al chinezilor nu va putea face față mult timp telefoanelor cu Android.

 

Huawei Mate 20 Pro - LINK

La finalul anului 2018, perspectiva era diferită: se observa deja o scădere a întregii piețe de telefoane mobile, iar Samsung tremura pentru locul 1, Huawei fiind principala amenințare. Rămâne de văzut ce va aduce 2020, mai ales că pandemia de coronavirus de la nivel mondial a dat planurile tuturor producătorilor de telefoane peste cap în acest an. Se așteaptă însă să câștige teren producătorii care mizează pe telefoane cu 5G și cei cu telefoane pliabile.