Schimbarea dimensiunii jantelor și a anvelopelor mașinii dvs. afectează mai mult decât aspectul vehiculului - montarea anvelopelor și unor jante uriașe, de exemplu, are consecințe semnificative.

 

Există mulți factori de luat în considerare, de la cât de confortabil veți circula pe drumurile avariate, până la asigurarea vehiculului dvs. Și, când navigați online sau stați în magazin admirând rafturi peste rafturi de jante strălucitoare care nu s-au confruntat încă cu bordură, este dificil să știți ce reprezintă o calitate bună și ce nu merită un loc pe mașina dvs. Iată ce trebuie să știți.

Cum vor modifica jantele și anvelopele diferite comportamentul unei mașini?

Nu există o regulă strictă cu privire la modul în care un set diferit de jante și anvelope ar putea afecta comportamentul de conducere al unei mașini.

Este dificil pentru consumatori să stabilească modul în care modificarea dimensiunii unei jante și a unei anvelope le va afecta mașina, deoarece, în general, nu există două mărci de jante și nici două mărci de anvelope la fel. Chiar și jantele de aceeași dimensiune au greutăți diferite, iar anvelopele sunt proiectate pentru a funcționa bine în diferite zone, ceea ce face dificilă alegerea între produse de dimensiuni comparabile.

Jantele mai mari și mai grele pot însemna facturi mai mari de combustibil și performanțe reduse

Car & Driver, o revistă americană de automobilism, și-a propus să testeze impactul diferitelor dimensiuni ale jantelor și anvelopelor asupra popularului Volkswagen Golf. Folosind același design al jantei din aliaj de schimb în patru dimensiuni diferite și comparându-le cu roata de oțel standard a mașinii, au reușit să măsoare efectul asupra performanțelor Golfului.

Concluzia a fost că, în comparație cu roata originală de oțel, instalarea uneia mai grele a avut ca rezultat o scădere de 10% a consumului de combustibil, o scădere de 4% în testul de accelerație, o aderență laterală puțin mai mică și o călătorie mai puțin confortabilă peste suprafața drumului.

Verificați dimensiunile și sarcinile recomandate de producător

Oricât de tentant ar fi să actualizați un Ford Focus în vârstă de cinci ani cu un nou set de jante și anvelope, șoferii nu pot alege orice tip, doar pentru că le place aspectul. Jantele și anvelopele trebuie să fie conforme cu dimensiunile și sarcinile recomandate de producător.

Cel mai simplu și mai rapid mod de a verifica acest lucru este căutând în manualul vehiculului. Dacă înlocuiți doar anvelopele, atunci acestea ar trebui înlocuite cu cele care au aceeași specificație, asigurând dimensiunea, sarcina și viteza potrivite cu echipamentul original.

Produsele recomandate de producătorul auto elimină riscul

Experții sugerează că cel mai bun mod pentru ca șoferii să știe că fac alegerea corectă este prin alegerea de piese originale adică a echipamentului sau accesoriilor recomandate de producător, auto sau moto.

Acestea vor fi supuse unor proceduri riguroase de testare, au îndeplinit criterii stricte și apoi au fost aprobate pentru a fi compatibile cu o anumită marcă și model de mașină.

În mod nesurprinzător, Audi e de acord. Producătorul german de automobile a declarat pentru că „oferă o gamă de roți ca parte a programului său de accesorii aftermarket, toate acestea fiind supuse unor teste de reglementare oficiale pentru a se asigura că sunt compatibile și complet sigure pentru utilizare cu anumite variante”.

Compania a adăugat că recomandă cu tărie consumatorilor să nu înlocuiască retroactiv jantele și anvelopele echipamentului original cu alternative care nu au fost testate și aprobate de Audi.

Nu toate echipamentele aftermarket sunt la fel

Unele echipamente sunt mai bune decât altele. Din păcate, nu există o reglementare fixă ​​pe care echipamentele trebuie să le îndeplinească pentru a fi vândute.

 

Cu toate acestea, unii producători proiectează și fabrică jante și anvelope pentru producătorii auto, care sunt apoi furnizate odată cu mașinile noi, ca echipamente originale.

Pentru a face acest lucru, în calitate de producător, trebuie să respecte alte legislații, cum ar fi certificarea TUV a Germaniei, care este extrem de riguroasă. TUV este un organism european de audit și certificare care asigură că echipamentele fabricate pentru vânzare în Germania îndeplinesc anumite criterii.

De asemenea, prețul nu este întotdeauna o indicație a calității. În unele cazuri, puteți plăti mai mult pentru numele mărcii - gândiți-vă la modul în care probabil există o diferență mică de cost pentru a produce un costum Boss față de un costum normal. Pentru a verifica ce jante sau anvelope sunt potrivite pentru o anumită mașină, întrebați vânzătorul. Industria utilizează o bază de date tehnică extinsă pentru a sfătui ce se potrivește fiecărei mașini.

Cum să citiți dimensiunile anvelopelor

Nu sunteți sigur unde să găsiți dimensiunea anvelopei? Aceasta va fi imprimată pe peretele lateral al anvelopelor, în manualul mașinii dvs. și poate fi, de asemenea, pe eticheta fixată pe ușa laterală a șoferului.

 

Dimensiunile anvelopelor sunt împărțite în patru secțiuni diferite:

1. Lățimea anvelopei (mm)

2. Profil - înălțimea peretelui lateral ca procent din lățime (%)

3. Dimensiunea jantei - diametrul jantei interioare (inch)

4. Evaluarea vitezei - viteza maximă pe care o poate atinge anvelopa la sarcină maximă

Un exemplu de dimensiune a anvelopei ar fi: 185 / 65R14 86H, care poate fi citit după cum urmează:

Lățime = 185

Profil = 65

Dimensiunea jantei = R14

Viteza nominală = 86H