27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi peste 27.000 de evrei.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. În memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului, cu îndemnul de a milita pentru ca astfel de tragedii să nu mai fie posibile, se aprind lumânări, au loc marşuri ale durerii, se organizează expoziții tematice și alte acțiuni simbolice.

Marți, 26 ianuarie, pe pagina de Facebook a Asociației Tikvah Oradea, a fost postat următorul mesaj:

„Au fost ani în care am marcat data de 27 ianuarie (data eliberării, în 1945, a lagărului de exterminare Auschwitz), Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, organizând evenimente în Oradea sau participand la evenimente organizate în alte locuri. Zilele în care organizam evenimente s-au dus, dar, bineînțeles, marcăm și noi această zi, amintindu-ne, în plan personal, de membrii familiei deportați și, ca Asociația Tikvah, de evreii orădeni care au pierit în deportare sau în detașamentele de muncă silnică. În mod special, ne amintim de copiii care au pierit, o întreagă generație pierdută...”

În urmă cu câțiva ani, asociația a creat un scurt film despre Eva Heyman, o reprezentantă a acelor copii dispăruți.

„Puteți marca această zi urmărind împreună cu noi, poate din nou, poate pentru prima oară, acest film. Ar fi un gest de participare la comemorare daca ați distribui pentru vizionare acest film la cel puțin încă o persoană care nu a văzut anterior filmul...”, mai transmit reprezentanții Asociației Tikvah.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.

Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.