Lucrări din cultura evreiască vor fi prezentate în cadrul concertului dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care va avea loc joi, 26 ianuarie, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Filarmonica de Stat Oradea vă invită la concertul intitulat „Shalom Chaverim”, în traducere „Pace, prieteni”, la Sinagoga Neologă Sion. Cu acest prilej, vor fi prezentate piese cu tematică ebraică, deoarece evenimentul este organizat cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, omagiată vineri, 27 ianuarie. La pupitrul orchestral se va afla Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi altista Szabo Elisabeta și violonistul Cristian Andrei Stanciu.

 

Soliștii invitați

Cristian Andrei Stanciu s-a născut în anul 1989, la Odorheiu Secuiesc. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, la Liceul de Arte din Oradea, continuând și absolvind apoi Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Studiile universitare și le-a definitivat în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesoarei Victoria Nicolae. Din anul 2012, a devenit membru al orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea, iar timp de o stagiune (2015-2016), a fost angajat la Filarmonica Oltenia din Craiova. Timp de 4 ani, între 2015-2019, Cristian Stanciu a fost angajat ca violonist-solist la bordul mai multor vase de croazieră, iar între 2020-2021, a condus din poziția de „Stehgeiger” orchestra de salon din Juist, Germania. În anul 2022, a concertat în calitate de solist la Filarmonica de Stat Oradea, instituție unde activează și în prezent.

Elisabeta Szabo a studiat muzică ușoară în cadrul Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa prof. Molnar Monica, absolvind secția în anul 2000. Cariera sa în domeniul muzicii ușoare a fost îmbogățită timp de 16 ani cu spectacole pe vase de croazieră, precum: Princess Cruise Line, Regent Seven Seas, Viking Cruise Line. Solista colaborează cu Comunitatea Evreiască și cu Filarmonica de Stat Oradea ori de câte ori are ocazia.

 

Dirijor și prim-cornist

Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, îmbrățișând, astfel, atât arta instrumentală, cât și pe cea dirijorală. S-a născut la Gallarante, Italia, și a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând, apoi, studiile la Conservatorul „Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu instituții precum: Orchestra Simfonică din Milano și Torino, Academia Santa Cecilia din Roma sau Teatrul Carlo Felice din Genova. Din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, susținând în cadrul Filarmonicii recitaluri camerale și concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituții de cultură din țară, printre care amintim: Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu-Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și cea Maghiară din Cluj-Napoca.

De menționat că desfășurarea concertului din această seară se datorează și parteneriatului dintre Filarmonica de Stat Oradea și Oradea Heritage.