Zeci de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, fie cu funcţii de conducere fie cu funcţii de execuţie, au fost în atenţia DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, în 2017. Tot anul trecut, ofiţerii au oraganizat şase acţiuni de prindere în flagrant.

 

Potrivit bilanţului de activitate al DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, în anul 2017 s-au efectuat cercetări în 34 de dosare penale și 30 dosare penale au fost înaintate unităților de parchet, din care 10 fiind iniţiate din sesizare proprie, iar 24 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea de activităţi într-un număr de 77 ordonanţe de delegare, din care 16 delegări de la DNA şi 61 delegări de la alte unităţi de parchet din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, în 2 dosare penale s-au întocmit 2 rechizitorii, ambele de către DNA și în 2 dosare penale au fost încheiate 7 acorduri de recunoaștere a vinovăției de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. Tot potrivit bilanţului, cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 12 suspecți (4 personal MAI, cu funcţie de execuţie) şi 69 inculpați  (17 personal MAI, din care 11 cu funcţii de execuţie și 6 cu funcții de conducere) și au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant sub directa coordonare a procurorilor, din care 1 - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea; 2 - Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și 3 - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Ofițerii SJA Bihor au realizat 73 de activităţi de instruire (22) şi informare (51) a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale MAI, unde au fost dezbătute de o manieră interactivă aspectele specifice prevenirii şi combaterii faptelor de corupție. La aceste activități au participat 1.380 lucrători, din care 184 cu funcţii de conducere şi 1.196 cu funcţii de execuţie. În ceea ce privește colaborarea cu alte instituții și organizații, SJA Bihor arată că au fost desfășurate 14 activități preventive, la care au participat 579 persoane. Anul trecut au fost primite în audiență 8 persoane și au fost soluționate 11 petiții și 2 apeluri primite la call center 0800.806.806. Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul CALL CENTER 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon/fax: 0259/469.043, respectiv la adresa de e-mail bihor.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din municipiul Oradea, str. Dunărea nr. 2, jud. Bihor de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00 şi de ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12.00-15.00.