Vânzările auto, în regres accentuat
Piaţa locală auto cunoaşte un nou moment de cotitură. Majorarea TVA şi creşterea impozitelor la anumite clase de motorizare fac ca maşinile să fie tot mai scumpe şi greu de întreţinut. Teoretic, majorarea TVA nu afectează cumpărătorii de autoturisme persoane juridice în sistem leasing, deoarece poate fi recuperat, însă cresc cheltuielile de exploatare. Dublarea impozitului anual pentru maşinile de peste 2.000 cmc îngreunează şi mai mult astfel de tranzacţii. În plus, guvernanţii au sistat suplimentarea tichetelor valorice pentru programul Rabla, cea care a dat o gură de oxigen industriei auto şi serviciilor conexe. De situaţie profită samsarii de maşini, persoane fizice care aduc maşini second-hand din străinătate.
Prin magazinele de profil şi la standurile dealerilor auto locali clienţii s-au împuţinat văzând cu ochii. „Piaţa auto n-ar fi fost atât de sever afectată dacă s-ar fi aplicat un regim mai normal. Principala problemă la noi este că nu se respectă normele europene, în plus cotele la vânzare au ajuns foarte mici, pentru că anumite costuri au început să le suporte importatorul", spune Sergiu Coroiu, de la SC Autoanse SRL, dealer Mitsubishi. Acesta spune că, la prima vedere, majorarea TVA nu ar afecta vânzările auto, deoarece există posibilitatea recuperării taxei în sistemul de leasing pentru firme, dar, de la majorarea TVA de la 19 la 24%, şase clienţi ai firmei au renunţat la cumpărarea maşinii exact pe acest considerent.
Estimările Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) par să-i dea dreptate, organizaţia apreciind că vânzările vor scădea în continuare. Deşi la prima vedere majorarea TVA nu înseamnă automat o creştere a preţurilor maşinilor, suportate pe termen scurt de mai toţi comercianţi, eventualii clienţi noi, dar şi cei care posedă deja o maşină vor fi nevoiţi să suporte şi costuri mai mari de utilizare, din cauza majorării tarifelor la reparaţii şi a preţurilor combustibililor. În plus, asigurătorii au anunţat deja că vor majora tarifele din cauza creşterii preţului la reparaţii.
Tichetele pentru Rabla nu vor mai fi suplimentate
Colac peste pupăză, Guvernul nu va mai suplimenta vouchere pentru programul Rabla, considerându-se că cele aproape 160.000 de tichete valorice emise până acum ar fi suficiente. O mare parte a lor se află încă pe piaţă, fiind tranzacţionate la liber cu preţuri variind între 800 şi 1.200 de lei pe bucată.
„Pe termen scurt majorarea TVA va influenţa vânzările, dar pe termen lung lucrurile se vor stabiliza. Mai există apoi un număr mare de tichete valorice pentru programul Rabla care sunt nevalorificate, fiind valabile până în 24 noiembrie. Ar fi cazul ca cei care deţin astfel de bilete să se îndrepte către un dealer auto să-l valorifice, pentru a evita aglomeraţia de dosare de la sfârşitul anului", spune Paul Ghiman, şeful de vânzări Auto Bara, dealer local pentru Dacia Logan şi Renault.
Din situaţia întocmită la nivel naţional de Administraţia Fondului de Mediu relevă faptul că până în 7 iunie au fost achiziţionate 23.700 maşini noi prin programul Rabla, fiind autentificate aproape 68.000 de tichete valorice dintr-un total de 155.808 emise. Din acest total Dacia a vândut cel mai mult (10.650 de unităţi), fiind urmat de Opel/Chevrolet - cu 3.561 maşini vândute şi Skoda - cu 1.515. Proporţia se păstrează şi la nivel local, luna trecută fiind vândute la nivel local 114 autoturisme din gama Dacia Logan. De altfel, dealerii locali sunt de acord că, în proporţie de 90%, vânzările sunt efectul programului Rabla.
„Impactul majorării TVA este mai mult psihic", crede Mariana Verdeş, de la Grup West, dealer Opel şi Chevrolet, care susţine că fiecare operator şi-a gândit propria strategie de vânzare, oferind discounturi care să acopere majorarea taxei pe valoare adăugată. De la începutul anului, firma locală de vânzări auto a procesat în jur de 700 vouchere.
Statistică seacă
De situaţie par să profite samsarii de maşini, persoane fizice care aduc din străinătate maşini second-hand şi care nu plătesc TVA la stat. Astfel, conform statisticilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Bihor, din 2.181 de vehicule înmatriculate luna trecută, 209 bucăţi au fost noi, în timp ce 1.972 au fost maşini rulate. În luna aprilie au fost comercializate 250 de maşini noi, în martie 237, în timp ce înmatriculările la maşini vechi au fluctuat între 1.300-1.600 de bucăţi.
Potrivit datelor publicate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), numărul de autoturisme noi înmatriculate a scăzut cu 41% în primele şase luni, la 36.636, faţă de ianuarie-iunie 2009, când au fost înmatriculate 62.661 de maşini.
Cele mai vândute mărci de autoturisme au fost, în primul semestru, Dacia, cu 11.712 unităţi, în scădere cu 37,3% faţă de perioada similară din 2009, Volkswagen, cu 3.322 unităţi (-45,3%), Renault, Skoda, cu 3.173 unităţi (-29,3%). Potrivit aceleiaşi surse, numărul de autoturisme noi înmatriculate a scăzut cu 6,5%, la 10.285, faţă de aceeaşi lună din 2009, când au fost înmatriculate 11.004 maşini. Numărul total de vehicule noi - autoturisme, autobuze, tractoare, motociclete etc. - înmatriculate în iunie a fost de 12.250, cu 7,74% mai puţine decât în luna similară din anul trecut.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.