În cursul anului 2019, prin punctele de frontieră de pe raza de competență a ITPF Oradea, respectiv Borș, Nădlac, Vărşand, au tranzitat frontiera peste 17.500.000 persoane, cu aproximativ 14% mai mult decât în anul anterior.

Tot anul trecut au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru peste 6.700.000 autovehicule. Potrivit bilanţului ITPF Oradea, valorile de trafic au crescut cu aproximativ 9%.

La sediul ITPF Oradea a avut loc ieri, în prezenţa chestorului principal de poliţie Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul  2019. Inspectorul şef al ITPF Oradea, chestor de poliție Marin Bondar a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate. Potrivit datelor furnizate, la controlul de frontieră, în cursul anului 2019, au fost descoperite 17.315 alerte de interes naţional, fiind depistaţi la frontieră 269 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dispunerii măsurilor legale. Au fost constatate 2.815 acte ilegale din care 2.169 infracţiuni şi 646 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativa de ieşire/intrare ilegală în/din ţară şi infracțiunile de fals/uz de fals. În anul 2019, au fost depistate pe linia migrației ilegale un număr de 1.114 persoane care au acționat ilegal atât la frontiera „verde”, cât și în punctele de trecere a frontierei. În perioada supusă analizei la frontiera „verde” au fost depistați 630 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Fenomenul migraţionist a fost distribuit aproximativ egal pe cele două județe din competenţa inspectoratului, cu un vârf al detecțiilor la SPF Vărșand pentru Arad și la SPF Borș pentru Bihor. Din punct de vedere al provenienței, majoritatea migranților depistați provin din centrele pentru solicitanții de azil sau au intrat legal în ţară, în baza unor vize pentru muncă sau studii. Astfel, de remarcat este numărul mare de cetățeni din Vietnam, Banghladesh și Sri Lanka, în tentativă de trecere ilegală a frontierei, care au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă. Din punct de vedere al naționalităților, se menține ridicat numărul migranților proveniți din statele generatoare de migranți - Irak, Afganistan, Siria, Iran, India, Turcia, Palestina, Pakistan, remarcându-se o creștere, în ultimul trimestru al anului 2019, al numărului de migranți proveniți din Algeria, Maroc și Tunisia.

 

 

Migranţii acţionează la frontiera „verde”

În privinţa modurilor de operare, la frontiera verde, migranţii se deplasează cu diferite mijloace de transport până în Arad sau Oradea, apoi cu autoturisme care circulă în regim taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos, peste câmp, spre frontieră, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație). Un alt mod de operare este constituirea grupurilor de migranți în apropierea centrelor de azil și deplasarea spre frontieră cu autoturismele unor călăuze sau transportatori, în vederea trecerii ilegale a acesteia. În PTF-urile din zona de competență a ITPF Oradea, în perioada analizată, au fost depistate 484 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera româno-maghiară prin punctele de trecere a frontierei, din care 100 de persoane au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane. Cele mai multe detecții au fost înregistrate în trimestrul II și IV, în luna decembrie acest indicator fiind în scădere, migranții acționând preponderent la frontiera „verde”. Se remarcă faptul că aproximativ 94% din cetățenii terți au fost sprijiniţi de călăuze/facilitatori, fiind depistați ascunși în automarfare, autoutilitare sau microbuze. Cei care au încercat să treacă ilegal frontiera fără sprijin, au fost depistați, majoritatea, în tren, fără documente sau ascunși. În punctele de trecere, migranţii încearcă să iasă din ţară ascunşi în diverse autovehicule. În 2019 s-au înregistrat 50 de cazuri în care 463 migranți au fost sprijiniți de către 64 de facilitatori (109 migranți depistați la frontiera „verde” și 354 în P.T.F.-uri). Din punct de vedere al cetățeniei, 37 facilitatori sunt cetățeni UE (peste 51% cetățeni români), iar 27 sunt cetățeni terți (21 dintre aceștia cetățeni turci, în general șoferi ai automarfarelor în care au fost depistați ascunși migranții).

 

Ţigări şi alcool de contrabandă

Traficul cu țigarete de contrabandă și respectiv cu tutun este prezent în continuare la frontiera României cu Ungaria, cantitățile mari descoperite şi modalitățile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din țară demonstrând faptul că acest fenomen se menține la cote ridicate și anul 2019. Astfel, au fost confiscate 534.343 pachete, capturile înregistrând un trend puternic ascendent comparativ cu anul 2018, când au fost confiscate 28.185 pachete ţigări. În ceea ce privește cantitatea de tutun confiscată în anul 2019 au fost înregistrate 15 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, din care 10 infracţiuni și 5 contravenţii, cazurile fiind depistate atât în punctele de frontieră, cât şi pe căile de comunicații din zona de competență a ITPF Oradea. În anul 2019 au fost constatate fapte contravenționale (SPF Vărşand şi SPF Valea lui Mihai), în urma cărora a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 36 de litri de băuturi spirtoase şi 62 de litri de alcool netimbrat, în valoare totală de 3.388 lei și au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 1.500 lei.

 

Traficul de droguri şi cu autoturisme furate

În cursul anului 2019, la nivelul ITPF Oradea au fost descoperite 67 autovehicule furate sau căutate de autorităţi, fiind cercetate 70 persoane, cetățeni români, unguri, albanezi, bulgari şi alţii. Cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (28 autoturisme și 2 autoutilitare), P.T.F. Borș (16 autoturisme, 1 automarfar, 1 autoutilitară și 1 tractor) și P.T.F. Nădlac (8 autoturisme, 2 autoutilitare și 2 microbuze). Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii: state de provenienţă: predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Austria, Belgia și inclusiv România; tipuri de autoturisme: autoturisme din clasa de lux, în special SUV-uri, dar şi o gamă largă de autovehicule de transport marfă; ţări de destinaţie: România, Ucraina, Moldova, Belarus, Federaţia Rusă şi Turcia; cetăţenia transportatorilor-cărăuşi: în mare parte sunt cetățeni români, italieni, ruşi, moldoveni, precum şi unguri sau polonezi. În ceea ce priveşte traficul de droguri, au fost înregistrate 12 capturi de droguri și precursori, fiind întocmite 12 dosare penale. Cazurile au fost preluate de către ofiţeri din cadrul BCCO, în vederea continuării şi finalizării cercetărilor.