Consiliul Local Oradea a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unui pasaj subteran în intersecția str. Tudor Vladimirescu - Lăpușului, pe sub strada Oneștilor.

„Încă de când am demarat partea de studiu de fezabilitate și proiectare a drumului de legătură între Oradea și autostradă, am căutat să găsim un debușeu din zona centrală a orașului către autostradă. Astfel, pasajul pe care l-am aprobat anul trecut peste șoseaua de centură și calea ferată în zona Lăpușului, cu acest pasaj, plus cel pe care îl pregătim spre a fi aprobat între str. Tudor Vladimirescu și Bulevardul Decebal, va face posibilă traversarea din zona centrală a municipiului spre autostrada A3 în cinci minute”, a precizat primarul Florin Birta.

Soluția propusă la intersecția străzilor Oneștilor şi Lăpușului cu Tudor Vladimirescu se va realiza prin executarea unui pasaj subteran pe sub strada Oneștilor, sensul giratoriu existent fiind menținut. Această soluție va asigura trecerea în subteran a sensurilor mediane de circulație de pe străzile Lăpușului și Tudor Vladimirescu.

Valoarea investiției este de 62 milioane lei cu TVA inclus, aproximativ 12,5 milioane de euro, în care sunt cuprinse și valorile pentru proiectare, precum și cele pentru expropriere.

În cadrul acestui proiect se va reabilita un kilometru de drum din zona străzii Lăpușului și intersecția cu strada Oneștilor.

După aprobarea SF-ului, va fi demarată procedura pentru proiectare și execuție, urmând ca anul viitor aceasta să fie finalizată, iar undeva la finalul anului viitor sau în cursul anului 2024 să înceapă lucrările de execuție.

„Ceea ce este foarte important e că aceste lucrări le finanțăm prin Programul Operațional Regional, program care a și fost aprobat de Comisia Europeană pentru zona de Nord-Vest. Chiar săptămâna viitoare (în această săptămână - n.r.), la Cluj-Napoca, va avea loc lansarea lui. De aceea, am pregătit din timp aceste proiecte, pentru ca în primăvara anului viitor să le putem depune pentru finanțare”, a spus primarul Florin Birta.