Apariţia urşilor bruni în apropierea Oradiei, un teritoriu total străin acestei specii, este semnalată tot mai des. După ce un Moş Martin a fost semnalat pe raza comunei Paleu, în noaptea de sâmbătă spre duminică un urs a fost filmat în pădurea de la Gurbediu, la aproximativ 30 de km de Oradea.

La ora 00.22 în noaptea de sâmbătă spre duminică, 10 septembrie, camerele de supraveghere ale paznicilor de vânătoare din Pădurea Goronişte, de lângă localitatea Gurbediu (comuna Tinca), s-au activat, surprinzând un urs aflat în căutarea hranei. Teritoriul de câmpie este total străin acestei specii, urşii nefiind văzuţi prin aceste zone decât la Zoo. Imaginile au început să circule printre localnici, mulţi dintre ei fermieri, care au început să-şi facă griji pentru animalele lor. Aceştia bănuiesc că ursul filmat în pădurea din apropierea gospodăriilor a fost relocat din alte zone şi abandonat. În mod normal aceşti urşi sunt duşi în munţi, departe de orice aşezare omenească. Oamenii spun că dacă autorităţile nu vor captura ursul şi nu îl vor reloca în munţi, vor găsi singuri ac de cojocul lui.

Trei urşi au apărut, în ultimele luni, în sate din apropierea municipiului Oradea, iar opinia specialiştilor este că aceştia au fost relocaţi ilegal din alte zone ale ţării. Primul urs, de circa trei-patru ani, a fost observat, la începutul lunii mai, de către pădurarii Fondului cinegetic 21, întins de la Paleu la Husasău de Criş. La sfârşitul lunii iunie, localnicii din Vârciorog au fost avertizaţi prin Ro-Alert după ce un urs a fost văzut lângă o cabană de la marginea satului. Un alt urs a fost văzut de către locuitorii din Felcheriu, ursul apărând lângă gardul unei case din sat.