Paul E. Michelson, profesor emerit la Huntington University, Indiana (SUA), va susține marți, 14 mai, în cadrul ediției a XXVI-a a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, conferința „Keith Hitchins, istoricul. Ardealul și ardelenii în 10 întrebări”.

Evenimentul va avea loc de la ora 17.00, în sala de conferințe a Muzeului Țării Criș. Conferința va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale.

Paul E. Michelson, profesor emerit de istorie la Universitatea Huntington din Indiana, SUA, este recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la studiul istoriei României. Beneficiar al trei burse Fulbright - IREX în România, în deceniile '70 și '80, Michelson a explorat în profunzime evoluția conceptelor istorice și dinamica societăților post-totalitare. Lucrarea sa „Politica românească, 1859-1871: de la Prințul Cuza la Prințul Carol”, publicată în 1998, a fost distinsă cu „Premiul Bălcescu” pentru Istorie de către Academia Română, un omagiu la adresa eforturilor sale de a aduce la lumină perioade cruciale din istoria românească. A ocupat, de asemenea, roluri importante în cadrul Societății de Studii Române și al Asociației de Studii Sud-Est Europene, influențând activ cercetarea istorică regională.

În același timp, Paul E. Michelson a avut un interes particular pentru interpretarea Renașterii, subiectul fiind central în multe dintre discursurile sale academice. A analizat „teza Burckhardt”, formulată de istoricul Jacob Burckhardt, care vede Renașterea ca prefigurarea civilizației occidentale moderne. Această teză a fost inițial respinsă de medieviști după Primul Război Mondial, dar a câștigat din nou teren spre sfârșitul secolului XX. Conferințele și lucrările lui Paul E. Michelson urmăresc traseul acestei interpretări, evidențiind fluctuațiile în acceptarea și respingerea ei în cadrul comunității istorice. Aceste perspective reflectă interesul său de a înțelege și de a explica nu doar evenimentele istorice, ci și modul în care acestea sunt percepute și reinterpretate de-a lungul timpului.

 

Profesorul care a făcut să se vorbească despre România la Harvard și Oxford

Născut în aprilie 1931, la New York, SUA, Keith Hitchins a fost un istoric american, membru de onoare al Academiei Române (din 1991) și Doctor Honoris Causa al Universităților din Cluj-Napoca (din 1991), Sibiu (din 1993), Alba Iulia (din 2001), Târgu Mureș (2005), Timișoara (din 2008) și Iași (din 2008).

Istoricul a venit în România în 1961 în urma unui acord bilateral semnat de SUA și România privind schimburile culturale. La început se afla în țară pentru stagii de documentare și pentru perfecționarea limbii române, profesorul încercând într-un prim-pas să facă ordine în disputa politică și istorică româno-maghiară referitoare la Transilvania și la problemele dintre diferitele ei comunități și confesiuni. Se documentează, după 1960, despre România pentru a realiza „The Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”.

A fost urmărit de Securitate până la Revoluția Română din 1989, atribuindu-se numele de cod de urmărit „Eldorado”. Din publicațiile Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității reiese că pe urmele sale a fost trimisă sursa „Brândușa”, nume conspirativ sub care era identificat istoricul clujean Ștefan Pascu.

Prima carte a acestuia, apărută în 1969 la Harvard University Press, a fost „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”, urmată de volumele „The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) și „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).

Alături de Mihai Bărbulescu, Șerban Papacostea, Pompiliu Teodor și Dennis Deletant a publicat o „Istorie a României”, scrisă după 1989.

A publicat la Oxford University Press o istorie a românilor, în două volume, un al treilea volum despre perioada comunistă rămânând neterminat. Hitchins a știut 18 limbi străine, care acoperă întreg spațiul Europei Centrale și al Balcanilor până în Caucaz. A fost profesor de istorie la Universitatea Illinois, cu specialitatea România și Europa de Sud-Est. A murit în noiembrie 2020 în Illinois, SUA.

Intrarea la conferință este gratuită în limita a 150 de locuri.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.