Cunoscutul pianist Daniel Goiți revine în orașul de pe Crișul Repede, pentru a concerta joi, 27 septembrie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók”, alături de Orchestra Filarmonicii orădene. Conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul permanent al Filarmonicii.

În deschiderea programului va putea fi audiat Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov. Scris între 1900-1901, concertul constituie o creaţie culminantă a lui Rahmaninov, poate cea mai cunoscută lucrare a autorului.

Solistul invitat este pianistul Daniel Goiți, un artist apreciat pretutindeni atât pentru claritatea şi precizia tehnicii, cât şi pentru forţa expresivă a stilului său interpretativ, rezultată dintr-o permanentă şi profundă înţelegere şi trăire a discursului muzical redat. Pianistul s-a născut în 1968, la Reşiţa, unde a urmat cursurile Şcolii de Muzică din localitate, urmată de Şcoala de Muzică din Cluj-Napoca și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Maestrul pianist a concertat cu toate filarmonicile din ţară, a susţinut recitaluri de pian în Germania, Japonia, Israel. A avut numeroase înregistrări şi apariţii la posturile TV din Bucureşti, Cluj, Viena, Berlin. Deține numeroase premii: pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor franceze pentru pian (Conservatorul din Paris), Premiul I la Concursul Internaţional pentru pian „Arthur Schnabel”, Berlin 1992, dar și nouă premii I la diferite concursuri naţionale de interpretare la Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Craiova.

În partea a doua a concertului va putea fi audiată Simfonia a III-a în do minor „cu orgă”, op. 78, de Charles Camille Saint-Saëns, solist - Kristófi János. Scrisă la cererea secretarului Societății Filarmonice Regale din Londra, simfonia este expresia unui talent aflat la apogeu. Este cunoscută în lumea muzicală ca „Simfonia cu orgă”, pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură.