În jur de 150 de persoane, cele mai multe de vârsta a treia, dar și tineri cu copii, au participat ieri, la ora 12.00, în Piața Unirii, la manifestările prilejuite de  aniversarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

 

Copii curioși, tineri și vârstnici cu stegulețe, politicieni în paltoane groase și militari cu diferite grade, au rezistat cu stoicism ieri în fața frigului, la ceremonia organizată cu ocazia Micii Uniri. Printre cei prezenți s-au aflat prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefecții Emilian Pavel şi Botházy Nándor, primarul Florin Birta, alături de viceprimarul Marcel Dragoș și city-managerul Mihai Jurca și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat al României. A urmat apoi o slujbă Te Deum oficiată de preoții garnizoanei din Oradea.

„Anul acesta sărbătorim 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, o primă etapă importantă în crearea statului unitar român. Idealul generației pașoptiste de a uni cele două tărâmuri românești a fost edificat în ședința Adunării elective din Țara Românească, prin propunerea și alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Țara Românească cât și în Moldova. După un întreg deceniu în care elitele românești au făcut presiuni diplomatice permanente în cancelariile europene cu privire la dorința de unire a poporului, în 1859 s-a înfăptuit Mica Unire”, a spus prefectul Dumitru Țiplea care a enumerat apoi reformele noului domnitor ales Alexandru Ioan Cuza care au schimbat total fața noii țări. „Sărbătoarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 reprezintă o dată crucială în construcția statului român modern. Iar astăzi, provocarea o reprezintă depășirea pandemiei și accelerarea dezvoltării economice a României, în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Dar istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune, atunci când ne unește același scop. Uniți vom reuși să depășim orice obstacol și să îndeplinim tot ce ne propunem. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a spus Țiplea.

O punere succintă în context a fost apoi făcută de istoricul Gabriel Moisa care a subliniat momentul prielnic unirii, creat de războiul Crimeii, sprijinul pe care l-a acordat Franța dar și modul în care a fost pregătită unirea de către oamenii politici de mare calitate pe care Moldova și Țara Românească îi avea în acei ani. Reformele liberale ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost esențiale pentru noul stat, fiind continuate după înlăturarea sa de la putere, de succesorul său, principele Carol I. Un moment important s-a produs în 1866 când a fost adoptată constituția cu denumirea noului stat, România.

După cuvântarea lui Gabriel Moisa a urmat un scurt moment artistic, care le-a avut în centru pe Alexandra Paina și Georgiana Sabău, care au cântat două piese despre unire.

Au depus apoi coroane reprezentanți ai Prefecturii Bihor, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea, Garnizoanei Oradea, Asociației Naționale Cultul Eroilor – filiala Bihor, Distribuție Energie Electrică Oradea, Comunității Evreilor din Oradea, Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina și ai partidelor politice PNL, PSD, UDMR, Pro România și Alianța Pentru Patrie.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.