Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a anunţat că în urma analizei făcute cu privire la stadiul de derulare a proiectelor europene câştigate de instituţie, s-a decis desfiinţarea Serviciului de Proiecte și Arii Protejate, reducerea numărului de membri din echipele de proiect, precum şi reducerea sporurilor încasate de membrii ecestor echipe.  

Mircea Mălan a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, 15 proiecte derulate de Consiliul Judeţean beneficiază de fonduri europene, în valoare de 87,3 milioane euro. Mălan a precizat că suma se referă exclusiv la partea care îi revine CJ sau unei entități din subordinea Consiliului la proiecte, și nu reprezintă valoarea totală a proiectelor. Din cele 15 proiecte, şapte se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 și sunt gestionate de către Direcția Tehnică, având o valoare de 78,5 milioane de euro. Un alt proiect, care se derulează prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, este în valoare de 545.000 euro şi se referă la „Optimizarea Procesului Decizional și al Planificării Strategice și Bugetare la nivelul Consiliului Județean Bihor”. Celelalte şapte proiecte sunt depuse prin programul Transfrontalier România – Ungaria și au o valoare de 8,2 milioane de euro. Vicepreşedintele CJ Bihor a menţionat că două din cele şapte proiecte finanţate prin programul transfrontalier Ro-Hu (proiectul pe Sănătate şi cel privind reabilitarea cabanei de la Vadu Crişului) au fost depuse de Serviciul de Proiecte şi Arii Protejate, care a mai depus, în cadrul POIM 2, cereri de finanțare în valoare de 3,15 milioane euro pentru a crește capacităţii de gestionare a crizei generate de Covid-19.

Mircea Mălan a anunţat că, pentru a crește eficiența în accesarea fondurilor europene, o primă măsură adoptată de noua conducere a CJ a vizat desființarea Serviciul de Proiecte și Arii Protejate, responsabil, până acum, de fondurile europene. În locul acestui serviciu s-a înființat Compartimentul Fonduri Europene, în subordinea Direcției Generale Tehnice. Totodată, din cele 13 posturi (trei de conducere și 10 de execuție) de la vechiul serviciu, în noul compartiment au rămas patru posturi de execuție. 

Vicepreşedintele CJ Bihor a mai anunţat că s-a decis reducerea numărului de membri din echipele de proiect.

„Fiecare proiect avea 11-13 membri în echipă, însă la o analiză se constată că lucrurile nu sunt unde ar trebui să fie. Am stabilit că din aceste echipe nu vor mai face parte decât acei angajați ai Consiliului Județean care sunt efectiv implicați în proiect”, a precizat Mălan.

O altă măsură se referă la reducerea sporului pentru cei care fac parte din proiecte.

„Până în prezent, regula generală era să se acorde un spor de 50%. Acum, am luat decizia ca sporul maxim care se poate acorda managerului de proiect să fie de 30%, iar doar în caz de excepție, echipa de proiect ar urma să beneficieze de o cotă mai mare, atunci când sunt implicați în proiecte care au o valoare mai mare. Pentru a înțelege de ce am luat această decizie, vă dau un exemplu. La proiectul de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului, fiecare dintre cei 11 membri ai echipei de proiectare avea un spor de 50%. Valoarea sporului lunar, cumulat, până luna trecută era de 28.090 de lei. Proiectul e în a 28-a lună de implementare, dar este cu mai bine de doi ani întârziere în privința organizării procedurii de achiziție publică. Au depus cerere de prelungire cu 24 de luni. Nu se justifică încasarea acestor sume. Am luat măsuri ca sporurile să nu depășească 20%”, a declarat Mircea Mălan. După reducerea echipei şi a cuantumului sporurilor, suma va fi de 9.859 lei/lună, de trei ori mai mică decât cea încasată până acum.

„Vom lua măsuri de îmbunătățire a activității atragerii de fonduri europene. Vom construi o echipă de oameni dedicați județului Bihor, care vor depune eforturi pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea județului. Până acum oamenii care lucrau la proiecte erau disparați în cadrul mai multor direcții și de aceea lucrurile nu au funcționat”, a afirmat Mălan. El a mai declarat că va fi gândită o strategie aplicată pentru atragerea de fonduri europene, care să țină cont de imaginea de ansamblu. „De exemplu, la proiectul de la Vadu Crişului este alocată suma de 153.900 euro pentru cheltuieli cu managementul proiectului. Vom modifica aceste lucruri exgerate, iar banii vor fi mutaţi pentru realizarea investiţiilor”, a mai declarat Mircea Mălan.