Dacă anul trecut la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Oradea au fost înregistrate două cazuri de botulism, în primele trei luni ale acestui an au fost internaţi deja doi pacienţi cu această afecţiune. Deşi botulismul este o boală relativ rară, maladia poate fi fatală, dacă nu este semnalată şi tratată în timp util.

Mâncarea care poate ucide
Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă, provocată de bacilul botulinic. Sursa de infecţie o constitue animalele, în special cele ierbivore. Botulismul reprezintă, practic, o intoxicaţie alimentară, care se manifestă prin tulburări digestive. Cel mai frecvent apare după consumul unor preparate din carne, cum ar fi şuncă, cârnaţi sau salam, preparate în gospodărie şi păstrate în condiţii improprii. De asemenea, ciupercile, fructele sau legumele preparate şi conservate în condiţii casnice pot favoriza apariţia botulismului. Alimentele din gospodărie care sunt conservate sub acţiunea toxinei botulinice nu îşi schimă culoarea, mirosul sau gustul. Dr. Elisabeta Tărău, medic primar boli infecţioase, informează că uneori conservele, mai ales cele din carne, ce conţin toxina botulinică, se pot bomba, iar în restul alimentelor toxina formează aglomerări, de aceea nu se îmbolnăvesc toţi consumatorii, doar cei care au nimerit bucata infestată. Afecţiunea se poate instala într-un interval cuprins între 6 şi 72 de ore din momentul ingerării unui produs toxic, iar debutul este acut. Dr. Tărău a mai explicat că botulismul se manifestă prin tulburări de digestie, cu stări de greaţă, vomă, dureri abdominale, tulburări de vedere, urmate de diaree moderată, urmată de constipaţie severă. Medicul recomandă prezentarea în timp util la medicul de familie, deoarece boala este destul de severă şi prezintă risc letal. În acest an au fost deja internaţi la Secţia de Boli Infecţioase doi pacienţi cu botulism, faţă de 2008, când pe tot parcursul anului botulismul a făcut două victime.

Al doilea caz confirmat de botulism
O bihoreancă de 18 ani s-a internat, ieri, la Secţia de Boli Infecţioase, acuzând simptome asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare. În urma examinării medicale amănunţite, pacienta a fost diagnosticată cu botulism. Potrivit medicilor, boala a survenit după ce tânăra a consumat şuncă de porc afumată în gospodăria proprie, iar la 12 ore după ingerarea produsului a prezentat tulburări de vedere şi digestive. Pacientei i-a fost administrat serul antibotulinic, însă va rămâne o perioadă sub supraveghere medicală, deoarece, potrivit dr. Elisabeta Tărău, medic primar boli infecţioase, afecţiunea poate pune în pericol viaţa pacientului. Bacilul botulinic se poate dezvolta în produse insuficient preparate termic şi care, în condiţii de anaerobioză, poate elibera toxina botulinică. Medicul recomandă populaţiei să evite consumul de carne sau legume din conserve cu capacul bombat ori carne insuficient preparată termic. Toxina botulinică este foarte periculoasă, iar dacă pacientul nu se prezintă la primele manifestări la medic, boala îi poate fi fatală.