Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice au prezentat, ieri, într-o conferință de presă, programul Zilelor Culturii Maghiare, eveniment care se va desfășura în perioada 15-17 septembrie, la Oradea.

 

ZCM, prima ediție

„Organizăm, în acest weekend, Zilele Culturii Maghiare (ZCM), o manifestare aflată la prima ediție, care se va desfășura în Cetatea Oradea, în perioada 15-17 septembrie”, a spus Mihai Jurca, în deschiderea conferinței de presă.

Potrivit acestuia, evenimentul, care se va întinde pe durata a două zile și jumătate, face parte din seria de manifestări dedicate comunităților locale și este dedicat întregii comunități orădene.

Directorul APTOR a menționat că în perioada 1-3 septembrie, au fost marcate la Oradea Zilele Culturii Slovace, iar în perioada 8-10 septembrie, Zilele Culturii Iudaice.

„Comunitatea maghiarilor din Oradea este, cu siguranță, cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuție importantă asupra istoriei orașului și fiind și o comunitate caracterizată de un sentiment puternic al responsabilității civice și de o prezență activă în viața acestui oraș”, a punctat Jurca.

ZCM va reuni o serie de activități specifice culturii și comunității maghiare, precum și concerte susținute de unii dintre cei mai importanți artiști din Ungaria: Csobot Adel, András Kállay-Saunders, Vastag Csaba.

Pe lângă muzica bună, evenimentul propune vizitatorilor momente de folclor autentic maghiar, prezentat de Ansamblul Heit Lorand and Band din Letavertes, județul Hajdu-Bihar, care va avea loc pe scenă, vineri, 15 septembrie, de la ora 18.30. Același ansamblu va oferi sâmbătă, între orele 12.00-16.00, un moment cu povești pentru copii, „Poveştile Rozka”, poveşti pe două roți, iar duminică, începând cu ora 11.00, va prezenta spectacolul de poveste „Regele vioi”, în faţa scenei/pe scenă, și o scurtă repriză de cursuri de dansuri populare maghiare, începând cu ora 12.00.

 

Cel mai mare „Lecso”

Evenimentul va pune la dispoziția vizitatorilor o gamă largă de produse tradiționale maghiare, de la produse artizanale până la mâncăruri specifice.

„Partea gastronomică este, de asemenea, foarte importantă. Pe lângă vendorii locali, avem și colaborarea celor din Esztar, Ungaria, care, sâmbătă, 16 septembrie, vor găti pentru publicul orădean cel mai bun și mai mare Lecso (n.r. - ghiveci) din regiune”, a spus Mihai Jurca.

El a precizat că, în cadrul ZCM, în Cetatea Oradea, va avea loc și un concurs de tras cu arcul tradițional, organizat de către Lupii din Pustă. De asemenea, în jur de 20 de meșteri populari și producători locali vor fi la eveniment și vor prezenta publicului în fața vizitatorilor cele mai bune produse și cele mai interesante meșteșuguri din această zonă.

De asemenea, unul din personajele iubite din televiziunea din Ungaria, Berenyi Miklos, din serialul Barátok Közt, va susține, sâmbătă și duminică, o serie de momente de comedie.

Întrebat dacă au fost ONG-uri care au refuzat să se implice în programul de evenimente a ZCM, la solicitarea UDMR, Mihai Jurca a menționat următoarele: „Unele asociații locale, cu care discutasem înainte, au renunțat pe parcurs, invocând indisponibilitatea din rațiuni de program încărcat. Nu pot să spun că UDMR le-a interzis să participe. Important este că programul există, este pus pe picioare, și asta este tot ce contează...”, a precizat directorul APTOR.

 

Caritate, în Cetate

Potrivit organizatorilor, manifestarea va avea și o componentă caritabilă, de strângere de fonduri, organizată de călugărul Bőjte Csaba, coordonatorul Fundaţiei Sfântul Francisc, unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii maghiare din Ungaria şi România.

Fundația Sfântul Francisc, pe care o conduce, realizează, de peste 20 de ani, o muncă importantă pentru comunitatea locală, susținând copiii orfani sau cu probleme sociale. Fundația se îngrijește în România de peste 2.300 de copii în 84 de case. La Oradea, fundația păstorește de 5 ani în casa Sf. Angela, în care sunt îngrijiți 12 copii, iar în județ, 100 de copii la Salonta şi alţi 50 de copii la Săcueni și Galoș Petreu.

„Cu ocazia acestor Zile ale Culturii Maghiare, în calitate de organizatori, vom sprijini aceste eforturi printr-o campanie de strângere de fonduri, pe care o vom găzdui în cadrul evenimentului. Invităm, pe această cale, toți orădenii să sprijine activitatea fundației prin donații, care vor putea fi făcute într-o urnă transparentă, amplasată în curtea Cetății”, a declarat Angela Lupșea la conferința de presă. Ea a menționat că angajații Muzeului Cetății vor asigura pentru doritori partea de ghidaj atât în limba română, cât și în limba maghiară.