Muzeul Ţării Crişurilor informează orădenii că aceasta este ultima săptămână în care mai poate fi vizitată expoziţia Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară. Aşa cum sugerează şi titlul, expoziţia ne familiarizează cu remarcabilele realizări ale civilizației Romei antice şi acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor.

Expoziţia prezintă obiecte care sunt reproduceri la scară ale „maşinilor” de război inventate de romani şi ale „maşinilor” folosite în arhitectura civilă. Piesele reconstituite sunt realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte aflate în muzee din Italia şi din texte autentice (tratatul lui Vitruviu). Publicul poate interacţiona cu câteva dintre acestea: arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate. De asemenea, cei fascinaţi de istoria antică a Romei pot să se fotografieze cu obiecte din arsenalul unui soldat roman, cum ar fi sabie, scut sau coif. În plus, sunt oferite prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi un film despre istoria Imperiului Roman (circa 20 min.). Expoziţia a fost distinsă cu medalia de aur pentru inovaţie culturală de preşedintele Italiei şi este o premieră în România. Pentru a se evita aglomeraţia, grupurile (min. 15 persoane, max. 30 persoane) vor putea intra cu programare prealabilă la numărul de telefon 0259/706101, între orele 10.00-15.00.  Ultima zi de vizitare este duminică, 2 iunie.

Preţul biletelor pentru expoziţia temporară Roma Antică este de: 8 lei – adulţi; 4 lei – elevi, studenţi, pensionari. Ghidajul (dacă se solicită): 5 lei/grup. Menţionăm că pentru restul expoziţiilor temporare din Muzeul Ţării Crişurilor preţul este de 8 lei şi 4 lei, iar pentru Vivariu de 6 lei şi 3 lei.

Intrarea este gratuită la toate expoziţiile pentru copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.