Trupa Arcadia: Proiecte inedite în noul an
La începutul lunii martie, timp de trei zile, actorii Trupei Arcadia au participat la un workshop amplu și aplicat despre păpușa articulară de tip Bunraku, susținut de prof. univ. dr. Ciprian Huțanu, unul dintre cei mai apreciați artiști păpușari români contemporani.
În perioada 29 februarie - 2 martie, Teatrul Arcadia a devenit spațiu destinat inovației, creativității și dezvoltării. În cadrul workshopului „Descompunerea mișcării scenice prin intermediul obiectului animat” artistii păpușari și-au perfecționat tehnicile cunoscute, dar și-au și însușit noi deprinderi de mânuire, sub atenta coordonare a lui Ciprian Huțanu, care se reîntoarce la Oradea, după crearea unui proiect de succes pe scena Sălii Arcadia, spectacolul „Muzicanții din Bremen”. Prin intermediul workshopului dedicat marionetei și tehnicii de mânuire Bunraku, și-a propus să perfecționeze coordonarea corporală a actorilor și să le rafineze mișcările în mânuirea marionetei, pregătind astfel terenul pentru un nou proiect pe care-l va desfășura anul acesta împreună cu ei. Motivul pentru care a optat pentru marioneta japoneză de tip Bunraku este construcția ei, care reușește să oglindească aproape în totalitate mecanismele de mobilitate ale omului. Iar pentru a putea fi mânuită cât mai profesionist este nevoie de trei persoane. Pornind de la stilul clasic al tehnicii japoneze, tehnica pe care au învățat-o actorii Trupei Arcadia este adaptată astfel încât o persoană mânuiește trunchiul și capul, care are gât mobil (spre deosebire de o păpușă tradițională Bunraku), cea de-a doua persoană manevrează mâinile, iar cea de-a treia persoană mânuiește picioarele dintr-o poziție aplecată. Pentru a reuși să creeze un personaj credibil, toți cei trei actori păpușari au nevoie să se armonizeze având ca obiectiv atingerea unei simbioze aproape perfecte. „În spatele unor mișcări care din sală sunt văzute ca fiind firești, stau ore întregi de repetiție și coordonare totală între actorii păpușari. Mișcările marionetei trebuie descifrate, planificate, controlate”, spune Ciprian Huțanu.
Feedbackul pozitiv al actorilor păpușari la încheierea workshopului a fost unul pozitiv, iar entuziasmul de a începe noul proiect este împărtășit de întreaga echipă a Teatrului Regina Maria. Până atunci, spectatorii mici și mari din județul Bihor se pot bucura de reprezentațiile Trupei Arcadia atât la sediu, cât și în deplasare. Bilete la Agenția teatrului sau online.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.