Transportatorii români amenință cu blocarea vămilor la granița cu Ungaria din cauza „excesului de zel” de care dau dovadă polițiștii de frontieră maghiari la controlul camioanelor de marfă. În vămile din vest cozile se întind pe 25 de kilometri.

În vama Borş timpii de aşteptare ajung la 300 de minute, coada ajungând din vamă până la intrarea în Oradea.

Vicepreședintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa (APTE) 2002, Dorin Pop, a declarat că, dacă se va ajunge la blocarea vămilor, nici camionele cu marfă din Ungaria nu vor putea intra în România.

„Am constatat de la șoferii noștri care stau zeci de ore la coadă la ieșirea din România că polițiștii de frontieră maghiari dau dovadă de exces de zel și controlează amănunțit fiecare camion de marfă sau TIR care intră în Ungaria. Vor să se asigure că șoferii au vignete, dacă marfa corespunde cu documentele de transport sau că nu sunt introduse persoane, migranți probabil, în camioane. În partea română lucrurile merg repede. Noi nu ne opunem controalelor, ci întârzierilor, pentru că dacă s-ar lucra cu eficiență nu ar fi această situație. Noi vom strânge rândurile și vom organiza zilele următoare proteste de blocare a vămilor, a punctelor de trecere a frontierei cu Ungaria, absolut toate, pe partea de transport marfă, nu cu autoturisme sau autocare. Când blocăm vămile, nici camionele cu marfă din Ungaria nu vor putea intra în România, să vedem dacă le convine”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, aspectul dureros al situației este că șoferii ajung cu întârziere de 24 de ore la destinație, astfel că trebuie să plătească penalități de sute de euro.

„Sunt cozi care ajung și la 25 de kilometri. Noi am făcut toate demersurile posibile, iar partea ungară a transmis că ei își fac treaba conform legislației”, a mai spus vicepreședintele APTE 2002 Arad.

Potrivit aplicației de monitorizare a traficului la graniță, dezvoltată de Poliția de Frontieră, timpii de așteptare la vama Nădlac, din județul Arad, pe sensul de ieșire din țară pentru camioane, au ajuns la 120 de minute, la Vârșand la 210 minute, la Borș la 300 de minute, iar la Petea la 160 de minute.