Un nou proiect important propus de către administraţia orădeană ar putea fi finalizat undeva pe parcursul anului 2023. Este vorba despre Complexul de agrement „Grădina Termală Ioşia”, proiect care urmează să ia locul actualului Ştrand Ioşia.

Viceprimarul Florin Birta a prezentat detaliile noului proiect propus de municipalitate care vine în contextul declarării oraşului Oradea ca Staţiune balneo-climaterică de interes naţional.

„La începutul acestui an, Oradea a fost declarată staţiune balneo-climaterică de interes naţional, iar arealul care cuprinde zona actualului Ştrand Ioşia face parte din acest proiect. Au fost luate probe din apele termale ale ştrandului şi s-a constatat factorul curativ foarte bun al acestora”, a declarat viceprimarul Florin Birta. Dosarul cu privire la acest proiect va fi finalizat pe parcursul lunii septembrie după care va fi depus spre aprobare la Ministerul Sănătăţii. Finanţarea investiţiei va fi asigurată din fonduri europene, iar aceasta se ridică undeva în jurul sumei de 20 milioane euro. Studiul de fezabilitate se apropie de finalizare, procedura de licitaţie urmând să aibă loc spre sfârşitul anului. Grădina Termală Ioşia va ocupa o suprafaţă totală de aproximativ 46.000 de metri păraţi dintre care peste 32.000 vor fi supuşi amenajărilor conform acestui proiect.

Realizarea investiţiei este propusă a fi realizată în două etape: zona estică, având conceptul de zonă de relaxare wellness-spa, va fi destinată cu precădere persoanelor de vârstă medie pentru a oferi posibilităţi de relaxare şi agrement în viaţa cotidiană; zona vestică, propusă spre amenajare într-o etapă ulterioară, prevede reabilitare şi modernizarea bazinelor existente precum şi amenajarea unor spaţii de agrement dedicate în special persoanelor de vârsta a treia

 

Oază delinişte şi relaxare pe model italian

„Nu va fi un aquapark de distacţie”, a ţinut să precizeze viceprimarul oraşului. Capacitatea viitorului complex de agrement va fi de 1.700 de persoane, vara, şi de 600 de persoane, iarna. Toate bazinele vor avea apă termală, cu diferite temperaturi. Proiectul poartă amprenta arhitectului Daniel Tivadar, acesta inspirându-se după aspectul Grădinilor Termale „Poseidon” care se află pe insula italiană Ischia. „Proiectul are în vedere amenajarea Grădinii Termale Ioşia cu vegetaţie mediteraneană, dar şi a unui ponton în zona Crişului Repede unde se va putea face plajă, dar fără acces în apele răului din motive de siguranţă. Subliniez faptul că va fi foarte multă vegetaţie şi că ne dorim o creştere de calitate şi nu de de cantitate (cu referire la capacitatea complexului – n.r.)”, a spus arhitectul Daniel Tivadar.

 

Bazin didactic cu finanţare de la CNI

Tot cu prilejul acestei modernizări va fi construit un bazin didactic acoperit în zona estică a amplasamentului, finanţarea acestuia urmând a fi asigurată de către Compania Naţională de Investiţii. Clădirea principală a Grădinii Termale Ioşia va avea o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi şi va cuprinde mai multe bazine interioare precum şi o zonă de wellness pentru copii. Proiectul mai prevede realizarea unui bazin de înot în exterior şi o zonă în care să fie amplasate aparate de fitness pentru cei care îşi vor dori să facă mişcare.

 

Termen de finalizare, anul 2023

Într-o altă ordine de idei dar având legătură directă cu zona, viceprimarul a vorbit şi despre Piaţeta Cazaban. „Proiectul va fi finalizat până la sfârşitul lunii august, lucrările urmând să înceapă în prima parte a anului viitor. În ceea ce priveşte complexul de agrement, construcţia acestuia este prevăzută să debuteze la jumătatea anului viitor, termenul de execuţie fiind de doi ani, astfel că finalizarea proiectului va fi undeva prin 2023”, a mai declarat Florin Birta. „Ca şi costuri de execuţie, Grădina Termală Ioşia nu va fi mai scumpă decât Aquapark Nymphaea, eventualele diferenţe fiind cauzate doar de creşterea preţurilor în domeniul construcţiilor”, a mai precizat viceprimarul, afirmaţia acestuia fiind întărită şi de către arhitect.

 

Zona estică va rămâne deschisă

Există totuşi nişte aspecte care ar putea modifica termenul de execuţie. Zona este traversată atât de nişte linii de medie tensiune precum şi de două magistrale ale Regiei de Termoficare. Cei doi reprezentanţi ai autorităţilor locale au dat însă asigurări că îngroparea reţelei electrice precum şi a conductelor nu va afecta termenul de finalizare. De subliniat faptul că pe perioada lucrărilor la zona estică, bazinele rămase în zona vestică vor rămâne deschise publicului. Totodată viceprimarul a specificat faptul că ambele zone ale Grădinii Termale Ioşia vor avea intrări separate. Noul complex de agrement va intra, cel mai probabil, în administrarea ADP Oradea.