Tineri care fac cinste Oradiei şi ţării - Aur pentru Corul Fiat Lux, la Praga
Atunci când pasiunea se împleteşte cu talentul şi munca, succesul este garantat. Performanţa orădenilor din cadrul Corului de cameră Fiat Lux condus de Antonia Monica Nica, profesor la Liceul Greco-Catolic din Oradea, este încântătoare şi prilej de mândrie pentru un oraş cunoscut în ultima vreme doar din perspectiva arhitectonică şi balneară şi mai puţin datorită realizărilor artistice. Tinerii corişti au luat medalia de aur la un concurs-festival derulat la Praga (Cehia), competiţie la care s-au înscris 38 de coruri din întreaga lume.
A 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Advent şi Crăciun cu premiul Petr Eben s-a derulat în perioada 26-28 noiembrie, iar Asociaţia prin care se autofinanţează Corul Fiat Lux a depus eforturi financiare serioase pentru a se înscrie într-un concurs de tradiţie. "Am pornit spre Praga, emoţionaţi şi totuşi pregătiţi, că aceasta este ceea ce vrem să facem. După un drum lung de unsprezece ore, am ajuns în capitala Cehiei. Spre marea noastră bucurie, la sosirea noastră acolo am fost însoţiţi de primii fulgi de zăpadă", relatează sufletul corului, dirijor Antonia Monica Nica.
În prima zi, orădenii au concertat în Biserica Salvator. "Am cântat colinde româneşti, dar şi internaţionale. Toate corurile din competiţie au susţinut câte un concert fie în prima sau în a doua zi, în funcţie de când au fost programaţi. Alături de noi, în cele două ore petrecute în biserică, au cântat şi alte formaţii corale: Raffles Girls Primary School Choir - Singapore, Cantores sancti venceslai - Cehia, Camerton Choir - Polonia, Akademia Choir - Rusia. Concertul a fost bine organizat, iar ceea ce am cântat a fost pe placul publicului", spune Antonia. Sâmbătă a fost ziua marelui concurs. În faţa unui juriu compus din dirijori şi compozitori de talie internaţională din Europa, tinerii orădeni au cântat admirabil, reuşind să capteze atenţia somităţilor muzicale încă de la prima piesă. Piesele interpretate au fost "Vine hulpe di la munte" - Adrian Pop, "Carol of the bells" - colind ucrainean, "La Bethleem colo-n jos" - Nicolae Lungu, "Linu-i lin" - Ioan D. Chirescu, solişti Denisa Moşincat, Ovidiu Lazăr, "Chindia" - Alexandru Paşcanu. Ultima piesă din repertoriu a fost însoţită de o mişcare scenică ce ducea cu gândul spre atmosfera din mijlocul unei familii înaintea Crăciunului. "Aţi fost surpriza festivalului", le-a transmis preşedintele juriului, în momentul în care le-a înmânat diploma, cupa şi medalia de aur a secţiunii la care au concurat. O surpriză i-a rezervat juriul dirijorului Antonia Nica, căreia i-a fost înmânat un premiu special şi o diplomă pentru "Cel mai bun şi inspirat dirijor". Seara premierii a fost extraordinară. Toţi membrii corurilor au fost prezenţi la festivitate. După anunţarea premiilor, un moment emoţionant a fost cel în care fiecare dintre cele patru coruri câştigătoare ale diferitelor categorii au avut şapte minute în care au putut cânta şi demonstra că au meritat premiul, în faţa tuturor celorlalte coruri. "'Fiat Lux', prin tragere la sorţi, a cântat în încheiere, reuşind să ridice sala în picioare. A fost un moment de graţie, un examen nemaiîntâlnit pentru noi şi luat cu brio. Am fost mândri că suntem români şi nu ne-am sfiit să arătăm acest lucru prin bannerul şi steagurile ce le-am avut cu noi", ne-a declarat Antonia.
Corul Fiat Lux are în componenţa sa 23 de elevi care studiază la Liceul Teologic Greco - Catolic, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Liceul de Artă ?i mai nou câ?iva studen?i la Universitatea Emanuel, Universitatea Oradea, Universitatea Babe?-Bolyai Cluj.
SI "RECIDIVA "la anul! SI mai multi si in alte sectiun!