Efortul suprauman al pianistului Thurzó Zoltán care a reușit să intre în Cartea Recordurilor doborând, într-un singur an, două recorduri mondiale a fost răsplătit marți, 22 noiembrie, de Primăria Oradea prin acordarea unei diplome de excelență.

Primarul Florin Birta i-a oferit o diplomă de excelență pianistului orădean Thurzó Zoltán în semn de recunoștință pentru performanța deosebită, profesionalism și dăruire, dar și ca apreciere a activității de promovare a orașului Oradea peste hotare. La rândul lui, edilul a primit din partea artistului o fotografie înrămată reprezentându-l pe acesta lângă pian, pe când se afla pe masivul Everest, ținând steagul Oradiei.

„Vreau să vă felicit și să vă asigur de toată aprecierea și recunoștința pentru performanțele obținute, mai ales că, astfel, ați reușit să faceți cunoscut numele orașului nostru la nivel internațional. Suntem aici pentru a susține performanța de orice fel și vă încredințez de toată deschiderea și sprijinul administrației publice locale”, a precizat primarul Florin Birta.

Thurzó Zoltán a intrat în Cartea Recordurilor pentru performanţa de a cânta la pian (13 iunie 2022) la cea mai mare altitudine la care s-a cântat vreodată, respectiv 5.325 de metri, în Nepal, pe Muntele Everest. Acesta a interpretat 28 de imnuri naționale și 32 de partituri ale compozitorilor din aceste țări. Pe 25 septembrie, tot în acest an, Thurzo a stabilit un al doilea record mondial pentru cel mai lung concert din lume. Acesta a cântat la pian 130 de ore, cu o pauză de 5 minute pe oră.

„Nu a fost deloc ușor, dar mă bucur că am reușit să bifez cele două performanțe. M-am dus cu sufletul deschis și cu multă voință. Sper ca cele două recorduri stabilite să-mi deschidă mai multe uși și astfel să pot duce, inclusiv, numele orașului nostru pe marile scene ale lumii. Îmi doresc să deschid la Oradea un muzeu al muzicii, mai ales că familia mea este una cu rădăcini adânci în istoria orădeană”, a menționat Thurzó Zoltán.

Artistul orădean este decis însă să nu se oprească aici și vrea să mai intre o dată în Cartea Recordurilor ca fiind artistul care a bătut o clapă de pian de cele mai multe ori într-un minut.