Întruniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au respins propunerea social-democratului Liviu Sabău de testare gratuită a 5.000 de orădeni pentru depistarea infectării cu Covid-19. Proiectul nu a fost primit bine nici de Primăria Oradea, nici de conducerea Spitalului Judeţean.

După două luni în care şedinţele Consiliului Local Oradea s-au ţinut în sistem audio, aleşii locali s-au reunit, din nou, în şedinţă în Sala Mare a Primăriei. De această dată, purtând măşti de protecţie şi cu distanţă de câte un scaun între ei, motiv pentru care o parte nu au mai avut loc la masa din centrul sălii, ci au fost aşezaţi în băncile din spate. Printre proiectele de pe ordinea de zi s-a numărat cel depus de social-democratul Liviu Sabău, care a propus testarea PCR gratuită a 5.000 de orădeni în vederea depistării infectării cu virusul Sars-CoV 2, iar suma necesară pentru aceste testări – un milion lei – să provină din împrumutul acordat Spitalului Judeţean de municipalitate din fondul de rezervă pus la dispoziţia Consiliului Local. Liviu Sabău mai propunea ca în cazul în care capacitatea de testare a Spitalului Judeţean este depăşită, să se aprobe ca aceste testări să fie făcute în alte unităţi sanitare publice sau private.

La această solicitare a consilierului PSD, conducerea Spitalului Judeţean a replicat spunând că o astfel de testare nu se justifică. Astfel, în răspunsul primit de la Spitalul Judeţean se precizează că în Oradea au fost testate, pe lângă pacienţii simptomatici sau cu indicaţie de testare, următoarele categorii: persoanele aflate în carantină; pacienţii internaţi în spitalele din municipiu; persoanele cu grupe de risc – personal medical, personalul de îngrijire din azile, angajaţi ai instituţiilor publice etc; angajaţi ai marilor companii de pe platformele industriale; persoanele din focarele Covid-19. Mai mult, conducerea Spitalului Judeţean susţine că „testarea a 5.000 de persoane din Oradea nu reprezintă o valoare adăugată pentru măsurile care vor fi adoptate în viitor”. De asemenea, valabilitatea acestor teste este limitată în timp (de la 10 minute la patru zile), iar testarea se face doar în scop de diagnosticare, persoanele testate „putând lua virusul Covid-19 chiar şi în următoarele 5 minute”. Totodată, în Oradea, cele două spitale ale municipalităţii (Judeţean şi Municipal) au efectuat, până acum, peste 13.000 de teste astfel încât „pentru aprecierea focarelor şi evoluţia bolii avem date statistice care pot fi utilizate de cei care creează Strategia de combatere Covid-19”. Conducerea Spitalului Judeţean consideră că suma propusă pentru decontarea celor 5.000 de teste ar putea fi folosită în alte scopuri de luptă împotriva Covid-19. În plus, având în vedere că laboratoarele celor două spitale au o capacitate de aproximativ 500 de teste pe zi şi că, în continuare, se efectuează şi testări la solicitările medicilor, Spitalul Judeţean estimează că pentru cele 5.000 de teste ar fi nevoie de aproximativ trei luni.

„În condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a anunţat efectuarea în luna spetembrie a unei testări la nivel naţional, acest proiect nu se justifică”, se mai menţionează în raportul de specialitate. La rândul său, Direcţia Economică din cadrul Primăriei Oradea a dat aviz negativ propunerii consilierului social-democrat, susţinând că banii propuşi să fie folosiţi pentru testare au fost alocaţi Spitalului Judeţean pentru achiziţia de echipamente, aparatură medicală şi tratamente Covid-19, cu speranţa că aceşti bani vor fi returnaţi municipalităţii dacă se vor primi finanţări europene pentru aceste achiziţii.

Ca răspuns la poziţiile exprimate de conducerea Spitalului Judeţean şi de Direcţia Economică, Liviu Sabău a menţionat că mare parte din testări nu sunt individuale, ci în grup şi că multe dintre testările efectuate până acum nu au fost făcute orădenilor, ci locuitorilor din judeţ. Sabău a mai remarcat faptul că sunt persoane din linia întâi care nu au beneficiat de testări.

„Cât timp sprijinim testarea masivă în Vadu Crişului şi în Oradea se poate face testare”, a mai afirmat Sabău, care susţine că ar trebui sprijinite firmele orădene să-şi testeze gratuit angajaţii. Primarul Ilie Bolojan a replicat că proiectul este electoral, justificându-şi afirmaţia prin faptul că şedinţa a fost filmată de un reprezentant al PSD aflat în sală. El a afirmat că nu există un criteriu pentru selectarea persoanelor care să fie testate şi a amintit de testarea naţională anunţată de Ministerul Sănătăţii, în care vor fi incluse 30.000 persoane la nivel naţional. Potrivit acestuia, firmele care vor să-şi testeze angajaţii o pot face în schimbul unor sume rezonabile. „Epidemiologii au arătat că nu există raţiune să facem aceste teste”, a afirmat primarul, adăugând că, din punct de vedere medical, „am făcut tot ce a ţinut de Primărie pentru a gestiona epidemia cât mai bine. Comparativ cu alte judeţe de tranzit, vezi Arad, Hunedoara, cred că gestionarea a fost bună”. Bolojan a mai afirmat că doar în Bucureşti se mai fac astfel de testări propuse acum de social-democratul Liviu Sabău, însă acolo venitul pe cap de locuitor este de 9.000 lei, în timp ce la Oradea de doar 1.400 lei. Proiectul propus de Liviu Sabău nu a întrunit numărul de voturi necesar, fiind susţinut doar de PSD şi UDMR, liberalii votând împotrivă.