Terenurile municipalităţii orădene, ocolite de controale?! Cimitirul, invadat de ambrozie
„Pentru unii mumă, pentru alții ciumă” așa interpretează unii cetățeni activitatea polițiștilor locali din Oradea în problema combaterii ambroziei. Aceștia au aplicat sancțiuni în valoare totală de 312.900 lei proprietarilor de terenuri insalubre și infestate cu ambrozie, dar cetățenii acuză că terenurie Primăriei Oradea au fost trecute cu vederea.
Poliţiștii locali au demarat de la începutul anului și până în prezent o serie de acţiuni de informare și sancționare a tuturor deţinătorilor legali, cât şi a administratorilor terenurilor şi spaţiilor verzi infestate cu ambrozie.
Prin urmare, polițiștii locali încă de la începutul anului au identificat și sancționat toți proprietarii de terenuri infestate cu această plantă alergenă, pe toată raza municipiului Oradea. Au fost aplicate sancțiuni și ca urmare a sesizărilor primite din mediul online, fiind prevăzute termene de salubrizare a acestor terenuri de 24 ore și maxim 2 zile. Zonele în care s-au aplicat sancțiuni sunt „în Cartierul Soarelui - 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.300 lei, proprietarul terenului situat pe strada T. Vladimirescu (lângă magazinul Kaufland) a fost sancționat cu amenzi în valoare de 4.000 lei, proprietarii terenului situat pe Calea Aradului, lângă Cartierul Luceafărul, au fost sancționați cu amenzi în valoare de 2.000 lei, proprietarul terenului situat pe str. Chimiei nr. 3 a fost sancționat cu amenzi în valoare de 1.500 lei. Pe strada Ogorului au fost aplicate 3 sancțiuni a câte 1.000 lei proprietarilor de terenuri infestate, proprietarul terenului situat pe strada Peței a fost sancționat și el cu amendă în valoare de 3.000 lei. Totodată, proprietarul terenului situat pe strada Făgărașului, care este Universitatea din Oradea, a fost somată. Aceasta și-a luat deja angajamentul de a finaliza salubrizarea terenului până la sfârșitul săptămânii viitoare. De asemenea, Compania Națională de Căi Ferate CFR a fost somată și sancționată cu amenzi în valoare de 7.000 lei pentru neluarea măsurilor în zona str. Bihorului, str. Uzinelor și str. Căii Ferate. În total, au fost aplicate 1.625 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în valoare de 312.900 lei tuturor proprietarilor de terenuri insalubre identificate pe raza Municipiului Oradea. Menţionăm că, în urma demersurilor prezentate mai sus, un procent de 70% dintre proprietari s-au conformat în ceea ce priveşte salubrizarea terenurilor. Referitor la diferenţa de terenuri nesalubrizate, 30%, procedurile continuă în prezent, acestea având termen de finalizare sfârşitul lunii septembrie. Poliţia Locală Oradea recomandă proprietarilor şi deţinătorilor legali ai terenurilor neîntreţinute, infestate cu ambrozie, să ia toate măsurile necesare de salubrizare a acestor zone, în caz contrar fiind pasibili de sancţiuni cu amenzi de la 200 la 2.500 lei”, se afirmă într-un comunicat al Poliției locale.
„Nu se pune problema...”
În aceeași informare, conducerea Poliției locale susține că împreună cu reprezentanții Direcției Tehnice - Compartimentul Spații Verzi, au identificat terenurile Primăriei Municipiului Oradea în vederea salubrizării acestora până la sfârșitul săptămânii viitoare.
„Orădeanul de rând primește amenzi usturătoare dacă nu distruge ambrozia, dar Primăria este, iarăși, mai presus de cetățean, ca dovadă aceste tufe IMENSE de ambrozie, fotografiate în cimitir când am mers la mormintele familiei; de atunci, ne curge nasul întruna. Rușine!”, susține unul din cititorii CRIŞANEI, care a trimis și imagini.
Șeful Poliției locale recunoaște că se confruntă cu foarte multe solicitări, dar spune că nu stă cu mâinile în sân.
„Orice instituție, în care există ambrozie, are cel puțin o somație. Sunt câteva mii. Nu ne jucăm cu nicio companie, fie ea a primăriei sau privată. Oricum, e mai bine ca anul trecut”, afirmă Cristian Beltechi.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea, Anca Sas, susține că nu se pune problema de tratament preferențial, de vreme ce muncipalitatea are contract cu o firmă care se ocupă de această problemă.
„În Oradea ambrozia a fost cosită de pe spațiul public în perioada mai-iunie și va fi cosită și în septembrie. Între aceste perioade crește, nu avem ce face. Probabil că cei care au fost sancționați au fost somați înainte și nu s-au conformat sau nu au avut contracte cu o firmă care să se ocupe de tunsul ambroziei”, explică Anca Sas.
Ambrozia a fost subiect de dezbatere și în ultima ședință a Consiliului Județean, unde conducerea a fost acuzată că nu ia măsuri în timp ce acostamentele drumurilor sunt pline cu ambrozie.
„Ne-a luat pe nepregătite ambrozia, domnule președinte!”, a glumit consilierul județean Sebastian Lascu.
Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.
În ceea ce îi privește pe cei afectați, manifestările pot fi diferite de la o persoană la alta, însă majoritatea acuză strănut frecvent, mâncărime în nas sau ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală), mulți dintre ei fiind predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.