Teodor Pantea: O pasiune care ne-a lăsat... afiş
Începând de miercuri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", poate fi vizitată o expoziţie reprezentând mişcarea artistică orădeană din perioada 1978 până în prezent. Cele 59 de exponate, deosebit de interesante, fac parte din colecţia adunată cu pasiune şi parcimonie de dr. Teodor Radu Pantea şi constituie un crâmpei de istorie culturală, foarte sugestivă, pe care Biblioteca îl pune la dispoziţia publicului.
Aşadar, miercuri, la etajul II al Bibliotecii Judeţene, a avut loc vernisajul expoziţiei de afişe culturale din colecţia lect. univ. dr. Teodor Radu Pantea. Cele aproximativ 60 de exponate au oferit prilejul celor prezenţi în număr destul de mare să retrăiască sau, pentru cei mai tineri, să observe pentru prima oară, conturul unei epoci care, dincolo de clişeele binecunoscute, a permis şi susţinut o efervescenţă culturală ce nu îşi mai are locul în societatea contemporană. În calitate de gazdă, prof. Mircea Popa a deschis seria vorbitorilor, prezentând exponatele, geneza acestei expoziţii (cea de-a doua în colaborare cu Teodor Pantea), accentuând totodată nevoia unei vieţi culturale orădene mai pronunţate. La rândul său, lect. univ. dr. Teodor Pantea, posesorul unei colecţii extrem de bogate de afişe de artă, din care doar o parte a putut fi prezentată acum, a subliniat indiferenţa şi nepăsarea forurilor oficiale care au lăsat oraşul fără nicio galerie de artă, ceea ce era de neconceput în anii '80, precum şi dezinteresul faţă de actele cultural-artistice. Totodată, Vasile Sarca, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor, a făcut o istorie a conceptului de afiş, de la lucrările lui Toulouse-Lautrec până la cele electorale care ne asaltează din patru în patru ani, precum şi o deconstrucţie rapidă a elementelor ce compun un asemenea obiect vizual. Ultimul vorbitor, conf. univ. dr. Cornel Durgheu, le-a dezvăluit celor prezenţi cum îşi transmite un afiş mesajul, ce înseamnă un afiş reuşit, de ce e nevoie de afişe, precum şi o serie de alte chestiuni ce pot fi descoperite doar de ochiul specialistului.
Trebuie spus că această manifestare se doreşte a fi începutul unei serii de evenimente artistice care se vor desfăşura în continuare la Bibliotecă, un spaţiu dedicat comunităţii locale şi nevoilor culturale ale acesteia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.