Teodor Maghiar a decedat la 76 de ani
Fostul rector al Universităţii din Oradea Teodor Maghiar, al cărui proces de corupţie se află pe rolul ICCJ, a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 76 de ani, în Spitalul Pelican - deţinut de familia sa -, unde a fost internat în comă în urmă cu aproape trei săptămâni.
Potrivit unor surse medicale, Maghiar a murit în noaptea de joi spre vineri, după ce, în ultimele zile, a fost ţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor. Conform unor surse din mediul universitar, înmormântarea fostului rector va avea loc duminică. Actualul rector al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, va propune familiei să accepte organizarea unei ceremonii funerare şi în campusul universităţii. "Trebuie să-i acordăm atenţie conform rangului şi importanţei domniei sale. Voi propune azi (vineri - n.r.) familiei să fie de acord cu organizarea unei ceremonii de rămas bun în campusul universităţii, duminică dimineaţa, înainte de înmormântare, pentru ca toate cadrele didactice să-i aducem un ultim omagiu", a declarat corespondentului MEDIAFAX rectorul Constantin Bungău. În Oradea, au fost arborate steaguri negre atât pe clădirea Universităţii, cât şi pe cea a Spitalului Pelican, pe care fiii fostului rector, Teodor Traian Maghiar şi Adrian Maghiar, îl deţin împreună cu un alt medic, Ovidiu Cacuci, şi unde fostul rector şi-a petrecut ultimele săptămâni din viaţă. Suferind de mai multe afecţiuni de natură cardiologică, neurologică şi neuropsihică, fostul rector a fost găsit prăbuşit în casă, în 9 septembrie, fiind internat apoi în comă la Spitalul Pelican.
Acuzat de DNA de fals intelectual
Născut în 19 iulie 1936, la Husasău de Criş (Bihor), Maghiar era absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timişoara. După ce a lucrat ca tehnician şi inginer la Întreprinderea de Reţele Electrice (IRE) Oradea, în 1976 a devenit decan al Institutului de Învăţământ Superior Oradea. În 1990 a devenit primul rector al Universităţii din Oradea, funcţie pe care şi-a păstrat-o până în 2004, când a predat conducerea instituţiei unuia dintre fii săi, Teodor Traian Maghiar. Totodată, Maghiar a fost şi membru al Partidului Social-Democrat din România, pe care l-a reprezentat ca senator, consilier local şi consilier judeţean, iar ulterior al Partidului Conservator. În 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, sub acuzaţia că în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a universităţii cu scopul ca instituţia să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenţi şi masteranzi şcolarizaţi la forma de învăţământ fără taxă. În octombrie 2010, Maghiar a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare, magistraţii menţinând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, şi măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale la solicitarea DNA. Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis reducerea pedepsei la cinci ani de închisoare, ridicând totodată şi sechestrul asigurător. Finalizarea procesului era aşteptată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 11 septembrie, însă acesta a fost amânat pentru 6 noiembrie.
CAPO DI TUTTI CAPI din Bihor a fost deconectat de la aparate de fii sai pentru a proteja averea (casele, masinile si banii) FURATA din buzunarele nostre... Solicit in numele maghiarilor din Bihor RECUPERAREA PREJUDICIULUI de la aceasta familie numita...maghiar. P.S. numele de maghiar nu este numele real al infractorului, acesta se numea CIURDAR cind era copil, poreclit ''mina lunga, vorba mieroasa'' in Husasau...
Dormi in pace DOMNULE PROFESOR
Numai bunul Dumnezeu are masura judecatii fiecaruia, iar noi, la trecerea spre Cer a unui om ne rugam pentry iertare si odihna vesnica. Istoria scrisa de o persona poate fi discutabila, insa piosenia e o virtute ce trebuie reflectata in aceste momente. Condoleante familiei! Teodor Maghiar a fost un om care merita respectul nostru.
desigur , a si palmat in numele aceluiasi neam romanesc ! Dumnezeu sa -l ierte ...ca are ce !
A disparut un mare om, care a făcut mult pentru învățământul universitar orădean. Pe mulți i-a ajutat, a cautat să facă mult bine. Mulți beneficiari ai bunelor sale intenții s-au dezis de el după ce nu a mai fost rector. Eu nu pot decât să exprim decât cuvinte de laudă la adresa lui. Dumnezeu să-l odihnească. Sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dr. Teodor Radu Pantea
A fost un mare OM.A facut mult bine neamului romanesc si bihorenilor in mod special.Dormi in pace DOMNULE PROFESOR. Un amic din tinerete.