Claudia Nicoleta Turcuț, contabila-șefă a Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea, este acuzată de „mazilirea” profesorilor instituției și ai consultanților artistici ai vechiului CJTB.

Într-o scrisoare trimisă marți, 22 iunie, pe adresa redacției CRIȘANA, se arată că prima tentativă de mazilire a profesorilor Școlii de Arte Francisc Hubic a fost propusă anul trecut, în luna decembrie, odată cu fuziunea prin absorbție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor de către Școala de Arte Francisc Hubic din Oradea, având ca rezultat formarea Centrului de Cultură al județului Bihor, cu secțiile Școala de Arte Francisc Hubic din Oradea și Compartimentul de Conservare a Culturii Tradiționale, tentativă eșuată din cauza cuvintelor „fuziune prin absorbție”, care nu permitea modificări importante în organigramă.

„Profesorii și consultanții fostului CJCPTB au înțeles această situație și s-au conformat hotărârii Consiliului Județean Bihor, fără a se împotrivi acestei situații, considerând că lucrurile vor merge spre mai bine și că vor reuși să realizeze proiecte culturale la nivel mult mai bun calitativ, având la conducerea noului Centru de Cultură al județului Bihor un coleg profesor, manager de specialitate, în persoana lui Florin Mariș Hinsu. De fapt, s-au înșelat amarnic: managerul este doar o marionetă care-și bea cafeaua și semnează acte ocazional în instiuție, întreaga activitate a Centrului de Cultură a Județului Bihor este în mare pericol, mai pe înțeles, a ajuns din nou pe mâinile contabilei Școlii de Arte Francisc Hubic, bine protejată la Consiliul Județean Bihor de către doamna secretar general Carmen Soltănel, pe nume Claudia Nicoleta Turcuț. Doamna în cauză, în ciuda trecutului glorios, realizat printr-un prejudiciu în acte, creat Școlii de Arte Francisc Hubic, de „numai” 50.000 lei, de pe vremea fostului manager Marian Boboia, încă mai este contabil-șef în această instituție”, se mai menționează în document.

„Avem de-a face cu un caz fără precedent, acela de a lucra în continuare cu o persoană care a avut și are probleme cu legea și de a urma,

prin constrângere, urmărire, hărțuire și umilință, la locul de muncă, ideile și proiectele ei cu firmele acesteia de casă”, mai transmit semnatarii scrisorii.

Semnezi sau rămâi fără loc de muncă

Potrivit acestora, „contabila-șefă, Claudia Nicoleta Turcuț, care nici până la ora aceasta nu înțelege funcția și rolul unui profesor, și nici etapele de pregătire a unui cadru didactic, a adus noi modificări forțate cu privire la aprobarea organigramei, a Statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare ale Centrului de Cultură al judetului Bihor”.

Modificarea le-a fost adusă la cunoștință profesorilor și consultanților artistici ai fostului CJCPTB, printr-un ,,Acord privind modificarea

funcției contractului individual de muncă”, înmânat în data de 17 iunie 2021, cu solicitarea de a fi semnat până pe data de 18 iunie 2021 ora 14.00. Pe scurt, în formularea verbală a fost precizat faptul că ,,dacă nu veți fi de acord cu aceasta, se va scoate postul la concurs și se va da concurs tot pentru noul post aprobat din 1 iulie 2021, respectiv expert/referent, dar noul contract va fi pe durată determinată”.

Nici angajații fostului CJCPTB nu stau prea bine. Deși au trecut printr-o etapă destul de dură de selecție a personalului (din 12 angajați au rămas doar 4), vor avea aceeași soartă ca profesorii, în urma semnării prin constrângere a acordului, urmând să ajungă referenți, cu salarii mai mici.

Toate aceste măsuri de modificare a organigramei au fost aruncate pe seama conducerii Consiliului Județean Bihor și a reformelor în cultură propuse de aceștia, nicidecum pe seama răzbunării contabilei pe angajați incomozi ai Centrului de Cultură al Județului Bihor.               

„Sperăm, în urma acestui demers, să se pornească o anchetă internă, iar faptele acestei contabile să iasă la lumină. Nu dorim să fim tratați în continuare ca niște infractori, ci dorim să ne câștigăm pâinea în condiții normale de lucru!”, concluzionează semnatarii scrisorii.

 

„Dacă aplici legea, eşti considerat răzbunător”

Cea arătată cu degetul, contabila şefă Claudia Nicoleta Turcuţ se declară surprinsă de acuzaţii, deoarece nu face decât să aplice legea, iar cei nemulţumiţi nu au dreptate să se considere hărţuiţi.

„Acordul este dat în baza Codului Muncii, art. 17, care spune că personalul trebuie înștiințat în legătură cu orice modificare. Doar că, în momentul în care vrei să aplici legea, pentru ei se numește hărțuire și că nu te mai porți civilizat. Am rămas surprinsă să aflu că dacă aplici legea, ești considerat răzbunător. Legal, am încercat să găsim cea mai bună soluție pentru fiecare", susține Claudia Turcuț.

„Sunt doar două persoane din partea secției Școală, cărora li se va diminua salariul, în rest, la toți se va ridica cu sume considerabile de la 300 la 600 de lei. Prin urmare, nu le scade salariul, din contră...”, adaugă Turcuţ.

„Nimeni din instituție nu a fost dat afară, nu a rămas fără loc de muncă, indiferent de provocările prin care a fost surprinsă această instituție, pentru că am încercat să găsim calea legală și cea mai bună atât pentru instituție, cât și pentru angajați. Din păcate, de foarte multe ori, cu legea în mână, nu m-au înțeles. Oamenii se sperie că-și pierd gradele didactice, dar aceste grade le vor pastra dacă vor lucra în viitor în învățământ", a concluzionat Claudia Turcuț.