Aniversarea Centenarului reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a reunit peste 2.000 de credincioşi ortodocşi duminică, 20 septembrie, la Catedrala Învierea Domnului. Catedrala a fost sfinţită de Preafericitul Daniel, Patriarhul României, alături de un sobor alcătuit din 20 de mitropoliţi şi episcopi, dar şi a Episcopului Oradiei, PS Sofronie.

Din pricina regulilor de restricţie impuse de pandemia Covid-19, credincioşii nu au avut acces în biserică, aceştia urmărind slujba pe ecranele montate în exterioriul catedralei din Centrul Civic. Regulile, esenţiale pentru sănătatea oamenilor, au fost respectate cu stricteţe, toţi biecredincioşii ortodocşi purtând măşti, şi respectând normele de distanţare, aşa cum le-a fost reamintit constant pe parcursul manifestării, de către organizatori. Credincioşii s-au adunat în faţa bisericii încă de la orele 9.00, când PS Sofronie a oficial liturghia arhierească. La orele 11.00, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns la catedrala, fiind întâmpinat de enoriaşi care au îmbrăcat costume populare, pentru a onora importanţa şi solemnitatea momentului. Preafericitul Daniel le-a vorbit orădenilor despre istoria Eparhiei Ortodoxe Oradea, despre dificultatea cu care a fost construită Catedrala Învierea Domnului şi despre semnnificaţie şi importanţa deosebită pe care o are această zi. Ctitorii Catedralei Învierii Neamului au fost onoraţi de Patriarhul Daniel cu distincţii şi ordine bisericeşti. Astfel, credincioşii au aflat că nu doar preoţii sau protopopii au contribuit la realizarea catedralei ci şi oameni de bine, cărora Preafericitul a ţinut să le mulţumească public. Astfel, Viorel Micula şi soţia Doina, au fost decoraţi pentru contribuţia lor deosebită: Doina Micula a plătit pentru cele cinci clopote ale bisericii, care au fost realizate pe comandă, în Innsbruck, Austria.

În continuare, PS Sofronie a primit de la patriarh darurile pentru noua catedrală, care au inclus o cruce episcopală şi tâmâie din Oman, dar şi un DVD cu titlul Biserica în timp de pandemie.
Au urmat discursul ţinut de PS Sofronie şi slujba de târnosire, care a fost efectuată, conform canoanelor, atât în Sfintele Altare cât şi afară, credincioşii aşteptând cu nerăbdarea ieşirea Înalţilor Ierarhi pentru a înconjura şi binecuvânta biserica.
Patriarhul Daniel a sosit în Oradea vineri, 18 septembrie, pentru a participa, timp de două zile, la evenimente liturgice dedicate Aniversării Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi împlinirii a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum și a  325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695. Preafericitul a participat  sâmbătă, 19 septembrie, la Mănăstirea Izbuc la slujba de târnosire a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului din incinta așezământului monahal, şi duminică, 20 septembrie, la târnosirea Catedralei Învierea Domnului.  

Credincioşii sunt informaţi că, în mod excepțional, închinarea în Sfântul Altar va continua şi în această săptămână, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, până în ziua de duminică, 27 septembrie inclusiv, în afara programului liturgic.