Ieri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Bihor, a avut loc deschiderea festivă a taberei vocaționale de vară „Vreau să știu! Ce?”, organizată de Asociaţia Culturală „Pro Lirica”Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor. 

Tabăra se desfășoară până în 25 iulie și reuneşte 19 tineri, majoritatea elevi, care au fost implicaţi în activităţi de voluntariat.

Luni, 16 iulie, a fost prima zi a taberei vocaționale de vară pentru tineret. Întâlnirea s-a ținut în amfiteatrul Bibliotecii Județene, iar tema abordată a fost „Viaţa ca o poezie”, modalităţi practice de confruntare cu problemele vieţii printr-o abordare pozitivă, de tip liric (poetic).

„Astăzi (luni - n.r.), am inaugurat tabăra vocaţională „Vreau să știu! Ce?”, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, alături de doamna director Ligia Mirişan, doamna Mioriţa Săteanu - coordonatoarea proiectului, scriitoarea Maria Elvira Vancea, poeta Ioana Precup, surorile Ghib Denisa şi Lorena, mai tânărul Andrei Arad şi de ceilalţi inimoşi tineri participanţi. Am început cu „Viața ca o poezie”, şi vom continua cu muzica, psihologia, ştiinţa, artele meşteşugăreşti, istoria, speologia, astronomia şi religia. Le doresc succes participanţilor şi la cât mai multe informaţii utile!”, a fost mesajul transmis de poeta Maria Mihaela Dindelegan, președintele Asociației „Pro Lirica” Oradea.

La fel de interesante se anunță și celelalte teme ce urmează a fi dezbătute în cadrul taberei: „Cum să-mi cultiv talentul artistic” - muzica, artă sau afacere?”; „Educație cetățenească”; „Astronomia”, ca temă de înțelegere a fenomenelor surprinzătoare ale evoluției astrelor; „Speologia”, ca diseminare de informaţii și acumulare de cunoştinţe speciale; „Cetatea din Oradea”, obiectiv cu conotaţii monumentale și istorice; „Universitatea din Oradea, edificiu educaţional”, component al diferitelor și multiplelor facultăţi pentru alegerea profesiilor; „Credinţă şi superstiţii” - locul şi rolul credinţei în gândirea tinerilor; „Voluntariatul și aplicații practice ale voluntariatului”; „Acceptarea insucesului și construirea succesului” - discuţii interactive pentru mobilizarea tinerilor în viaţa profesională aleasă sau în perspectivă.

Potrivit organizatorilor, Tabăra de vară „Vreau să ştiu! Ce?” vine în întâmpinarea nevoilor exprimate de unii dintre tineri, care îşi doresc să se implice în activităţi extracurriculare şi să-şi extindă paleta de cunoştinţe în domenii cu care se întâlnesc doar tangenţial în viaţa de elev. Temele vor fi susţinute de către personalități din viaţa publică, al căror domeniu de activitate se suprapune pe tema propusă a fi susţinută în cadrul proiectului.

Din echipa de proiect fac parte: Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru în Parlamentul Seniorilor din România; Laura Pușcaș, vicepreședinte al Departamentului de Tineret - coordonatorul principal al taberei; Maria Mihaela Dindelegan, președintele Asociației Culturale „Pro Lirica” Oradea -  coordonator asistent; prof. dr. Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Şincai”; comisar-șef de poliţie Ioana Indrieș, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al județului Bihor, și prof. psiholog dr. Alin Creţu, coordonator asistent.

„Scopul taberei este de a-i ajuta pe tineri să-și câștige încrederea în ei, respectul față de sine și față de cei din jur, dar și să-și însușească un anumit volum de cunoştinţe, care să contribuie la orientarea lor în carieră”, ne-a declarat Miorița Săteanu, coordonatorul general al proiectului.