Steagul Uniunii Europene, primit de la Parlamentul de la Bruxelles, a intrat în România, sâmbătă, adus de doi români din diasporă. Zeci de persoane l-au întâmpinat în Vama Borş, steagul fiind purtat până în centrul oraşului Oradea şi dus mai departe în alte oraşe din ţară.

Organizatorii acţiunii au dorit să aducă simbolic steagul Uniunii Europene din mâna unui oficial din Bruxelles în România şi să-l lase la Guvern. Într-o postare pe Facebook, ei au explicat contextul: “Avem un nou guvern condus de Viorica Dăncilă. Pentru prima dată de când ţara noastră a devenit membră UE, din fotografia de învestire a guvernului a lipsit steagul Uniunii Europene. Acest fapt ne-a pus serios pe gânduri”. Astfel, în 6 februarie 2018, un grup de clujeni s-au hotărât să aducă steagul înapoi. Au plecat la Bruxelles, unde de pe treptele Parlamentului European le-a fost înmânat un steag al Uniunii Europene. Organizatorii au străbătut pe jos oraşele München, Viena, Bratislava şi Budapesta, îmbrăcaţi în costume naţionale. Sâmbătă, steagul a ajuns la intrarea în ţară, în Borş, fiind preluat simbolic de reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică. Maria şi Octavian Stîngă sunt cei care au adus steagul în România, după ce l-au purtat prin mai multe ţări ale Europei. Au intrat în ţară prin punctul de trecere a frontierei Borş, unde au fost întâmpinaţi de aproximativ 50 de persoane, majoritatea protestatari din Oradea, reuniţi în organizaţia Oradea Civică, dar şi de reprezentanţi ai mişcării #rezist din Capitală. "Europa e cu noi, vine steagul înapoi", "Mulţumim, vă iubim", "Europa, România apără democraţia", au strigat

 orădenii când i-au văzut pe cei doi soţi trecând graniţa. "Să vă fie frică, Ardealul se ridică", "Nu scăpaţi", "Steagul UE e la noi, PSD, marş la gunoi", Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "PSD, ciuma roşie", ”De Mărţişor fără infractori”, au fost o parte dintre mesajele protestatarilor. Participanţii la acţiune au mărşăluit apoi pe traseul Borş – Piaţa Unirii, fie pe jos, fie cu maşini sau biciclete, coloana fiind însoţită şi de câţiva orădeni care s-au alăturat pe traseu. Plecaţi din ţară în urmă cu 20 de ani şi stabiliţi în prezent la Munchen, soţii Stîngă au adus cu ei şi o caserolă cu căpşuni. I-au servit pe cei prezenţi dorind să atragă atenţia  că şi "căpşunarii" sunt cu ochii pe situaţia din ţară şi că s-ar întoarce acasă dacă situaţia s-ar schimba. De la Oradea, steagul european a ajuns duminică, la Cluj, azi la Alba Iulia, urmând ca săptămâna aceasta să treacă şi prin Roşia Montană, Arad, Timişoara, Deva, Sibiu, Braşov şi Ploieşti. Marţi, 6 martie, la Bucureşti, steagul acoperit cu semnăturile celor care l-au purtat, va fi dus la sediul guvernului. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul clujeanului Sorin Bobiş, care la finele anului trecut a iniţiat Marşul pentru Democraţie până la Bucureşti.