Anul trecut, regimul hidrologic al bazinului hidrografic Crișuri s-a situat, începând cu luna ianuarie, peste normalele lunare, în mod special în bazinele hidrografice ale râurilor Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru și Crişul Alb. Anunțul a fost făcut joi, 10 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, de către Sorin Guler, directorul Administraţiei Bazinale de Ape (ABA) Crişuri Oradea.

 

Din punct de vedere pluviometric, anul 2018 s-a caracterizat prin cantități mai mari în lunile februarie, martie, iunie și iulie, iar cantitățile cele mai reduse s-au înregistrat în lunile mai, septembrie și octombrie.

Din punct de vedere hidrologic, 2018 s-a caracterizat printr-o scurgere bogată, cu valori ale debitelor medii lunare peste valorile medii lunare multianuale, înregistrând un coeficient modul supraunitar în bazinul Crișuri, în luna martie. Cele mai mici valori ale coeficientului modul s-au înregistrat în lunile mai și septembrie la majoritatea stațiilor luate în studiu.

În intervalul 3-5 februarie 2018, debitele au fost, în general, în creştere, din cauza efectului combinat al precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, cu creşteri mai însemnate pe râurile Crișul Alb și Barcău.

„În acest interval s-au înregistrat creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de apărare la stațiile hidrometrice Barcău-Marghita, Fînețelor-Sărsig, Valea Satului-Buceș, Crișul Alb-Crișcior, Crișul Alb-Vața de Jos”, a anunțat Sorin Guler la conferința de presă.

Potrivit acestuia, în perioada 17-18 martie 2018, în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase care au avut loc în bazinul hidrografic Barcău, a fost necesară intervenția pentru supraînălțarea digului de apărare de pe Valea Bistra cu aproximativ 50 de saci pentru prevenirea inundării gospodăriilor aflate în aval de podul rutier DN19E, în localitatea Chiribiș. „Modul de comportare al construcțiilor hidrotehnice a fost corespunzător”, a subliniat șeful ABA Crișuri.

De asemenea, în perioada 13-14 iunie 2018, la stația hidrometrică Sărsig, pe Valea Fânețelor, s-au înregistrat precipitații semnificative: 56,5 l/mp în 24 de ore. În data de 13 iunie 2018, între orele 6.00-11.00, au căzut precipitații în valoare de 48,5 l/mp. Au avut loc revărsări ale cursului de apă Valea Corbeni, pe raza comunei Spinuș. De asemenea, s-au înregistrat depășiri ale cotelor de apărare la stația hidrometrică Sărsig, pe Valea Fânețelor.

În ce privește activitatea de control efectuată anul trecut, Sorin Guler a precizat că în luna aprilie 2018 s-a desfășurat o acţiune de verificare a modului în care autoritățile publice au salubrizat cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Astfel, în judeţul Bihor au fost verificate 34 de cursuri de apă şi 47 de localităţi aferente. În urma controalelor, pe majoritatea cursurilor de apă au fost identificate deșeuri de tip vegetal uscat, vegetal lemnos, vegetal spontan în albia minoră și majoră, folii de plastic, pet-uri, recipiente metalice, anvelope, materiale de construcții etc. „Acolo unde s-a impus, s-au trasat sarcini cu termene concrete și, astfel, s-a adus o corecție pentru respectiva activitate”, a precizat directorul ABA Crișuri. Sorin Guler a anunțat că această activitate de verificare va continua şi în acest an cu controale intensificate, având în vedere şi precipitaţiile abundente din decembrie 2018 în bazinul hidrografic al Crişului Alb şi al Crişului Negru, care au adus multe resturi lemnoase.

Programul de investiții al Administrației Bazinale de Apă Crișuri pe anul 2018 a fost de 94,198 milioane lei, din care, de la bugetul de stat, valoarea alocată și realizată a fost de 28,673 milioane lei, iar din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române, valoarea alocată și realizată a fost de 67,525 milioane lei.

Unele dintre cele mai importante investiții din arealul județului Bihor au fost: amenajarea râului Crișul Repede, intravilan Oradea, amenajare valea Nimăiești, amenajare valea Roșia, amenajare valea Brusturi, amenajare valea lui Vasile, consolidări și amenajări pe râul Crișul Negru, precum și praguri de fund pe Crișul Pietros. Tronsonul Pod Ladislau — Pasarela „Centru de Calcul” (azi Podul Centenarului) din Oradea a fost finalizat, lucrările vizând consolidarea zidului de sprijin din dreptul Primăriei prin suprabetonări ale elevației. Totodată, au fost refăcute aleile pietonale și au fost executate taluze, rampe și scări pentru asigurarea accesului pietonal.

În ce privește reabilitarea barajului Leșu, Sorin Gligor a declarat: „Termenul de predare este anul 2021, însă noi, având în vedere graficele lucrărilor, credem că la finalul lunii iunie 2020 vom avea apă în acumularea Leşu”.