Consiliul Judeţean Bihor a decis mutarea temporară din funcţia de director al DGASPC Bihor a lui Călin Puia. Administraţia judeţeană a justificat această masură prin faptul că Puia este cercetat administrativ şi poate influenţa ancheta din funcţia de şef al instituţiei. Ca răspuns, Călin Puia a anunţat că se va adresa instanţei în acest caz, acuzând că demersul conducerii CJ Bihor este „abuziv și ilegal”.

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Bihor, aleşii PSD, UDMR şi ALDE şi-au dat acordul pentru mutarea temporară în funcția de consilier superior în cadrul Direcției de Evidență a Persoanelor a directorului Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, Călin Puia. Potrivit conducerii CJ Bihor, măsura este necesară deoarece Puia este cercetat administrativ, iar din funcţia ocupată poate influenţa cercetarea. În raportul de specialitate se menţionează că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a verificat împrejurările în care o familie din Statele Unite ale Americii a primit acces la informații despre două surori minore, aflate în plasament la Fundația Poarta Bucuriei, pe care dorea să le adopte. De asemenea, Camera de Conturi a stabilit că în perioada ianuarie 2012-aprilie 2015, DGASPC a făcut plăți nelegale în valoare de 684.460,29 lei pentru servicii sociale către Fundația Copiii Dragostei. Totodată, Corpul de Control al prefectului a descoperit ilegalități la furnizarea produselor alimentare și nealimentare către Centrul de recuperare și reabilitare neuro-psihiatrică pentru persoane adulte cu dizabilități de la Remeți, de administrarea căruia se ocupă Fundația „În casa ta”, cu sediul în Bratca. Mai exact, în ultimii trei ani, DGASPC ar fi achitat pentru serviciile sociale externalizate către această fundație peste 1.500.000 de euro. În acest caz, Prefectura a propus ANAF efectuarea unui control.

Într-un comunicat de presă, Călin Puia a răspuns acuzaţiilor pe care i le-a adus CJ Bihor, adăugând că hotărârea Consiliului Judeţean este „profund abuzivă şi ilegală”, motiv pentru care a decis să se adreseze instanţei. Astfel, Călin Puia a recunoscut că, în raportul Camerei de Conturi, se prevede existenţa unui prejudiciu, însă a adăugat că „în acest moment suntem în termenele legale de rezolvare a aspectelor reţinute în aceste rapoarte şi menţionez că (...) DGASPC Bihor a făcut demersuri în instanţă, astfel că, la acest moment, decizia cu privire la aceasta se află la instanţă şi nu poate Consiliul Judeţean Bihor să se substituie acesteia”. Tot în acest caz, Puia a menţionat că a mai fost cercetat disciplinar anterior cu privire la acest prejudiciu, însă s-a constatat că nu a încălcat legea. În ceea ce priveşte controlul efectuat de Prefectura Bihor, Călin Puia a precizat că nu i-a fost comunicat raportul final, însă „este interesant de observat (...) că rezultatul acestui raport este de fapt o înştiinţare către ANAF pentru a efecuta un control la două entităţi private cu care DGASPC nu are nici un raport contractual sau de altă natură, singura legătură fiind că aceste entităţi private sunt furnizori de produse la un ONG cu care DGASPC are într-adevăr o legătură contractuală”. Puia consideră că orice acţiune a acestor entităţi private nu poate să-i fie imputate lui sau DGASPC Bihor, deoarece instituţia „nu are atribuţii legale pentru control sau alte lucruri similare cu privire la acestea”.

Un alt motiv pentru care Călin Puia a fost mutat de la conducerea DGASPC Bihor a fost rezultatul controlului efectuat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, care a verificat modul în care au fost adoptate două surori în SUA. În acest caz, Puia a menţionat că în momentul în care a dispus de toate informaţiile, DGASPC a formulat un denunţ penal la Poliție, în luna iulie. Şeful DGASPC a precizat că în urma denunţului penal nu s-a dispus începerea urmăririi penale, ci doar aplicarea unui avertisment președintelui Fundației Poarta Bucuriei, „considerând că nu există nici un prejudiciu astfel încât să aducă atingeri care să poată vicia dezvoltarea fizică, psihică sau socio-profesională a acestor copii”. De asemenea, Călin Puia a precizat că a pus în aplicare măsurile lăsate prin raportul de control al ANDPCA, instituţie care „avea informaţii referitoare la încălcarea drepturilor la imagine și protecția datelor cu caracter personal pentru surorile Varga Stela și Varga Rodica cu cel puțin 4 luni înainte de controlul efectuat la DGASPC Bihor, deși legea spune că, având asemenea informații, este necesară sesizarea de îndată a organelor de cercetare penală, dar și a reprezentantului legal, adică directorului DGASPC Bihor, ceea ce ANPDCA nu a făcut”. În plus, Puia acuză că nu a fost informat că este cercetat disciplinar de către CJ Bihor, ci a aflat de aceasta din presă. În ceea ce priveşte mutarea temporară, Călin Puia susţine că îi este greu să identifice baza legală invocată „câtă vreme această speță nu intră sub incidența acestui articol de HG”. Puia a criticat conducerea CJ Bihor şi pentru faptul că DGASPC funcţionează de doi an cu un deficit de personal de 18%, „ceea ce încalcă grav drepturile beneficiarilor, dar și ale angajaților”. „Această încălcare a legii de către actuala conducere a Consiliului Județean Bihor a dus la suspendarea unor servicii sociale, iar altele sunt pe cale să fie suspendate. Această situație a fost constatată de către AJPIS Bihor, care a dispus măsuri clare în acest sens, rezultatul fiind închiderea unor centre de copii și adulți”, a menţionat Călin Puia. La final el a anunţat că se va adresa „tuturor instanțelor competente de judecată în care am deplină încredere pentru aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și voi cere daune morale într-un cuantum însemnat pe care le voi dona în proporție de 90% caselor de copii și adulți, restul de 10% probabil îmi va asigura cheltuielile de judecată”.