La o zi după aprobarea în Consiliul Local Oradea, proiectul strategic pe Sănătate al judeţului Bihor a fost aprobat în Consiliul Judeţean, întrunit într-o şedinţă extraordinară. Proiectul, în valoare totală de 9,47 milioane euro, va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Ro-Hu la sfârşitul acestei luni.

 

Toţi cei 32 de consilieri judeţeni prezenţi ieri la şedinţa CJ Bihor şi-au dat acordul pentru proiectul strategic al judeţului, care vizează modernizarea sistemului de sănătate, atât în Oradea (Centrul Oncologic) cât şi în judeţ.

Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că din valoarea totală a proiectului (9,47 milioane euro) aproape 5,2 milioane euro sunt alocaţi pentru municipiul Oradea. „Din proiectul strategic iniţial am păstrat cele două clădiri pentru salvare montană, una la Padiş, cealaltă la Stâna de Vale”, a mai menţionat Pasztor, adăugând că au fost probleme tocmai cu cele două terenuri pe care urmează să fie amenajate centrele de salvare montană.

„Am reuşit să ne înţelegem cu Primăria Rieni pentru un teren de 500 mp în Padiş, am avut în schimb probleme pentru terenul din Stâna de Vale”, susţine şeful CJ Bihor, care a precizat că terenul trebuia să fie în intravilanul localităţii. Până la urmă, CJ Bihor a obţinut de la Episcopia greco-catolică un teren care îndeplineşte condiţiile. În prezentarea proiectului, Pasztor Sandor a precizat că administraţia judeţeană va beneficia din suma totală a proiectului de un procent cu puţin peste 8%. Cea mai mare pondere îi revine municipalităţii orădene, prin cele două spitale - Municipal şi Judeţean - procentul fiind de peste 55%. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că, iniţial, proiectul trebuia să aibă o valoare totală de 13 milioane euro, însă acceleratorul liniar destinat Centrului Oncologic va fi achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii. În aceste condiţii, diferenţa de aproximativ 3,5 - 4 milioane euro a fost dirijată pentru spre al doilea proiect strategic al CJ - Muzeul Ţării Crişurilor, al cărui sediu va fi astfel finalizat. Parteneri în proiectul pe sănătate sunt: Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect), Consiliul Local Berettyoujfalu, municipiile Oradea, Beiuş, Marghita şi Salonta, oraşul Aleşd, Universitatea din Oradea (parteneri de proiect), Salvamont-Salvaspeo Bihor şi spitalul din Berettyoujfalu (parteneri asociaţi). Proiectul urmează să fie depus spre finanţare, la sfârşitul acestei luni, pe Programului Interreg V-A România - Ungaria axa prioritară „Îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii”.

 

Două proiecte blocate

Pe de altă parte, proiectul privint atribuirea către AJOFM Bihor a unui teren pe care să construiască primul centru de metodică, cercetare şi formare profesională din România nu a obţinut nici de această dată numărul de voturi necesar pentru a fi aprobat, liberalii votând, din nou, împotrivă. Liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, a insistat din nou ca administraţia judeţeană să aloce pentru acest obiectiv un teren pe strada Armatei Române, lângă alte instituţii publice, cum ar fi ITM, Oficiul de Cadastru, Muzeul Ţării Crişurilor, campusul şcolar etc. „Acolo e o zonă predestinată pentru instituţii publice. Asta ar trebui să fie gândirea Consiliului Judeţean. Nu cred că cea mai bună soluţie este dezmembrarea unui teren în centrul Oradiei”, a afirmat Avrigeanu. Conducerea Consiliului a replicat spunând că terenul de pe Armatei Române propus de liberali va fi destinat construirii sediului CJ Bihor, iar terenul prevăzut în proiectul supus aprobării nu se află în zona centrală. La rândul său, Avrigeanu le-a reamintit liderilor judeţului că CJ se află în proces cu Selina pentru recuperarea terenului din zona Armatei Române, astfel că va avea suficient teren pentru construirea unui sediu pentru administraţia judeţeană. „Terenul acela e în proces, nu e sigur că-l vom câştiga. Nu putem să dăm ce avem în mână”, a precizat vicepreşedintele Ioan Mang. După ce proiectul a fost respins, Pasztor Sandor a declarat că soluţia va fi să se adreseze localităţilor din jurul Oradiei pentru a oferi terenul necesar pentru proiectul AJOFM Bihor. Al doilea proiect care a fost respins în şedinţa de ieri, de această dată din cauza majorităţii PSD-UDMR-ALDE, care a votat împotrivă, s-a referit la trecerea unei suprafețe de teren din domeniul privat în domeniul public al județului și constituirea dreptului de administrare în favoarea Consiliului Local Oradea. Tterenul, în suprafaţă de 2.614 mp, situat pe strada Armatei Române, era solicitat de municipalitate pentru prelungirea drumului de legătură din zona Campusului Şcolar al Colegiului Economic „Partenie Cosma” către pârâul Peţa şi realizarea unei piste de biciclete.

„După demiterea propriului Guvern, acum avem o altă premieră, a Consiliului Judeţean - Executivul nu-şi votează propriile hotărâri. Mai bine nu puneaţi proiectul pe ordinea de zi”, a fost reacţia liderului grupului PNL. Preşedintele CJ Bihor a precizat că proiectul a fost cerut de Primăria Oradea, deşi judeţul solicitase un timp de gândire.