Pregătirile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt pe ultima sută de metri. Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, a avut loc instructajul pentru preşedinţii celor 653 secţii de votare organizate la nivelul întregului judeţ. Acestora li s-a prezentat cadrul legal cu privire la desfăşurarea scrutinului de duminică, 10 noiembrie. 

Alegerile prezidenţiale din 2019 se vor desfăşura duminică, 10 noiembrie, secţiile de votare urmând să fie deschise între orele 7.00 – 21.00. Alegătorii care votează pe teritoriul ţării şi care la ora 21.00 (când se încheie votarea) se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara secţiei de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la cel mult ora 23.59.

Alegătorii din străinătate pot vota începând de vineri. Astfel, pe 8 noiembrie, urnele sunt deschise între orele 12.00 şi 21.00; pe 9 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 şi pe 10 noiembrie, între 7.00 – 21.00. Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a declarat, ieri, că votul la alegerile prezidențiale din străinătate se poate prelungi până la ora 23.59, în cazul în care în afara secțiilor se vor afla votanți și după ora 21.00.

Alegătorii netransportabili pot vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie prin intermediul urnei mobile. Cererile scrise formulate de alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, însoţite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicită deplasarea urnei speciale, se depun cel mai târziu în preziua alegerilor. Cererea trebuie datată şi semnată olograf şi va cuprinde numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate valabil, precum şi adresa la care se află.

Alegătorii care sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita conducerii acestora să exercite dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare. Şi alegătorii deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar cărora nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale votează prin intermediul urnei speciale. Cererile de votare se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înainte de ziua votării.

Preşedintele este ales pentru un mandat de 5 ani prin vot universal, direct. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte la primul tur, din 10 noiembrie, majoritatea absolută, adică 50% + 1 din numărul alegătorilor înscrişi în listele permanente, un al doilea tur de scrutin va avea loc la 24 noiembrie.