Zilele trecute s-a lansat online volumul „De la istoria locală la istoria națională”, în Editura Muzeului Țării Crișurilor, Crisia (supliment), 2020, 307 p. Volumul este coordonat de prof. univ. dr. Sorin Șipoș – directorul Școlii Doctorale în Istorie, prof. univ. dr. Gabriel Moisa – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, lector univ. dr. Carmen Brihan și dr. Beata Meneși – ambele foste doctorande ale Școlii noastre.

 În paginile sale sunt cuprinse comunicările științifice susținute de doctoranzi în ediția a XIV-a, 14-15 octombrie 2019, a tradiționalei sesiuni a doctoranzilor. Girată de un Consiliu științific cu greutate națională și internațională, în frunte cu acad. prof. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române și universitari din Milano, Cluj-Napoca, Veneția, Udine, Leipzig, Oxford, Szombathely, beneficiind de referenți din Oradea, Arad, Padova, Chișinău – volumul cuprinde 23 de studii. Pe lângă doctoranzi ai Oradiei, consemnăm comunicări ale unor tineri italieni și basarabeni care își redactează tezele în cotutelă cu conducători de doctorat din cadrul Departamentului de Istorie al Universității noastre. Această deschidere spre o colaborare internațională va continua cu colegi din cadrul altor universități central și vest-europene. Temele abordate în studii aparțin unor subiecte diferite ancorate în epocile medie, modernă și contemporană, inclusiv dedicate încadrării spațiului geografic românesc și basarabean în realitățile Uniunii Europene. Găsim aici studii dedicate vieții economice, politice, culturale, demografiei, religiei, învățământului, istoriei, geografiei, redactate pe bază de documente inedite de arhivă, presa vremii, o bogată literatură edită românească și străină. În dreptul fiecărui autor apare conducătorul său științific care a girat publicarea studiului.

Într-un veritabil „Cuvânt înainte” se face o istorie a evoluției Școlii Doctorale în Istorie din Oradea. Debutând în anul 2000 prin profesorii: Sever Dumitrașcu (cu dreptul de-a conduce doctoranzi în istorie veche încă din 1999, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu), Mihai D. Drecin și Barbu Ștefănescu – colectivul se consolidează în următorii ani cu profesorii: Viorel Faur, Raoul Șorban (Cluj-Napoca), Ion Zainea, Ioan Godea, Dumitru Țeicu (Reșița), iar mai recent: Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Antonio Faur, Corneliu Pădureanu (Arad). În viitorul apropiat, pe lângă colegi de catedră din generația tânără, se intenționează să fie cooptați în colectivul de conducători de doctorat cercetători cunoscuți din Arad, Satu Mare, Zalău care îndeplinesc condițiile cerute de CNADCU. În felul acesta Oradea va deveni un pol important al cercetării spațiului vest românesc, din Maramureș până la Mureș, cu extindere asupra românilor din Ungaria, poate și asupra Banatului până la Dunăre și Tisa.

Se nominalizează volumele editate la Oradea cuprinzând comunicările susținute în edițiile anterioare ale Sesiunilor științifice ale doctoranzilor. După primul volum, publicat în 2009, sub conducerea profesorilor Mihai D. Drecin, Barbu Ștefănescu și Ioan Horga, în fapt o ediție națională a școlilor doctorale, profesorul Ion Zainea editează alte patru volume între 2012-2015.

În cei 20 de ani de activitate și-au susținut doctoratul în Istorie peste 150 de tineri, nu numai din vestul românesc și Transilvania, ci și din alte părți ale țării, chiar și din străinătate. Astăzi 50 de doctoranzi sunt în faza de pregătire și susținere a tezelor. Precizăm că toate tezele susținute public au fost confirmate de comisia de resort din Ministerul Educației.

Profesorii Sorin Șipoș și Gabriel Moisa nominalizează sesiunile științifice naționale și internaționale pe care conducătorii de doctorat le organizează de mulți ani, acestea intrând în atenția istoricilor din România, centrul și vestul Europei. Este vorba de Simpozionul Internațional de istorie financiar-bancară românească și central-europeană (organizator Mihai D. Drecin, 14 sesiuni între 1991-2018) și Sesiunea internațională dedicată rezistenței anticomuniste și istoriei evreilor din Bihor, inclusiv perioada Holocaustului, organizate de Antonio Faur, în timp pe Corneliu Pădureanu abordează probleme legate de demografia și confesionalismul în zona vest românească. Profesorul Ion Zainea și doctoranzii săi urmăresc cenzura comunistă manifestată în anii 1949-1977, alături de sovietizarea nord-vestului României între anii 1945-1948. Sorin Șipoș urmărește aprofundarea problematicii: Putere și imaginar în Țările Române în Evul Mediu, Imaginea Țărilor Române în relatările călătorilor străini din secolele XVI-XIX. Gabriel Moisa, specialist în epoca contemporană (1918-1989) studiază istoriografia românească, cu predilecție cea din epoca comunistă, alte teme de istorie contemporană.

Un loc aparte în activitatea istoricilor universitari orădeni îl ocupă „Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău” condus de profesorul Sorin Șipoș. Din 2013, funcționând sub egida Academiei Române, Centrul implică conducători de doctorat din Oradea și Arad, foști și actuali doctoranzi, toți urmărind istoria complexă a vestului românesc sub diferitele sale aspecte, din mileniul I până în zilele noastre. Colaborarea acestuia cu centre universitare din Cluj-Napoca, Iași, București, Budapesta, Miskolc, Padova, Reims, Amiens, Nanterre – prin sesiuni științifice, publicarea de studii și volume, conferințe, documentare în arhive, schimb de cadre universitare ca visiting profesor și studenți, scoate în evidență potența științifică a Oradei. O confirmare juridică și financiară a Centrului de către Guvernul României, ar fi benefică pentru cercetarea istorică românească. În felul acesta Guvernul țării ar putea, printr-o Ordonanță de Urgență, să aloce un număr minim de posturi pentru cercetători salariați, selectați în special din foști și actuali doctoranzi. Încercarea făcută în 2019 pe lângă guvernul Dăncilă și ministrul Andronescu – a eșuat. Sperăm că un guvern de centru-dreapta condus de PNL va fi mai receptiv. În fond apelativul  „național” al PNL ar trebui să onoreze un astfel de demers științific.

Ajuns la maturitate prin cei 20 de ani împliniți, rezultatele Școlii Doctorale, între primele din Universitatea noastră și la nivel national, au fost subliniate de către prorectorul prof. univ. dr. Radu Cătălin Țarcă, directorul Școlii Doctorale a Universității.

Volumul poate fi consultat în Biblioteca Universității și Biblioteca Județeană „Gh. Șincai” din Oradea.